Американски и руски кораби ще се отправят към МКС през следващите дни и седмици

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 09 Ноември 2018

Посещения: 27

В сряда екипажът на „Международната космическа станция“ се сбогува с японския космически кораб „Кунотори 7“. Време е за изстрелването на нови кораби. Photo credit : NASA

9 ноември 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Екипажът на „Експедиция 57“ на „Международната космическа станция“ освободи товарния кораб на Япония „Кунотори 7“ тази сряда и вече се готви за пристигането на новите кораби, които ще полетят през близките дни и седмици.

Американската компания Нортроп Груман подготвя своя 10-ти кораб „Сигнус“ за изстрелване на 15-ти ноември посредством космическата ракета „Антарес“. Полетът е насрочен за 09:49 ч. българско време и ще бъде проведен от Средноатлантическия регионален космодрум към центъра на НАСА Уолопс. 

Русия доскоро преживяваше тежки времена с две поредни аномалии – на кораба „Союз МС-09“, на който бе установена пробойна, и на кораба „Союз-МС-10“, полетът на който бе прекратен поради авария на ракетата-носител „Союз-ФГ“. Но пък последните няколко седмици бяха доста добри за руската космонавтика: ракетите „Союз“ се върнаха в експлоатация и до този момент изведоха успешно три спътника, един от които за нуждите на европейската космонавтика. На 16-ти ноември Русия ще възобнови полетите до „Международната космическа станция“, като ще бъде изстрелян товарният космически кораб „Прогрес МС-10“. Дано полетът му бъде успешен – тогава няма проблем пилотираният кораб „Союз МС-11“ да бъде изстрелян на 3-ти декември с космонавт Олег Кононенко, който ще лети за четвърти път в космоса, и неговите колеги: Дейвид Сейнт-Жак (астронавт на Канада) и Ан МакКлейн (астронавт на НАСА), които ще летят за пръв път. Така всички ще си отдъхнат, тъй като „Международната космическа станция“ ще бъде спасена от обезлюдяване. 

Ден след полета на „Союз МС-11“ частната компания СпейсЕкс се готви да изстреля космическия кораб „Драгън“, който ще достави поредната порция полезен товар – и вероятно коледни подаръци за екипажа 🙂 

Завръщането на проблематичния „Союз МС-09“ с пробойната продължава да бъде планирано за 20-ти декември. Тогава на Земята ще се приберат Сергей Прокопиев, Александър Герст и Серина Ауньон-Чанслър. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/