Захариева: България ще бъде причина ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция

1
135
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на Иво Христов от левицата относно позицията на българската държава при обсъждането на предложението за ратификация на конвенцията от ЕС.

Захариева обясни, че Съветът по европейски въпроси към Министерския съвет е приел позиция, че поради решението на Конституционния съд, България няма как да подкрепи решението относно сключването от името на ЕС на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

След като една от държавите изрази такова несъгласие и нямаме единодушие, няма как ЕС да прилага конвенцията, посочи вицепремиерът. По думите ѝ с тази позиция на България ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията.

Според българския Конституционен съд съдържанието на част от разпоредбите на Истанбулската конвенция излизат извън декларираните ѝ цели и документът не съответства на Конституцията на Република България.