Еректилната дисфункция

2
216
Добави коментар

Еректилната дисфункция (ЕД, мъжка импотентност) е нарушение на сексуалната функция на мъжа, която се изразя в невъзможност за постигане или поддържане на ерекцията на пениса, необходима за нормалното протичане на половия акт1. Думата импотентност или импотенция може да описва и други проблеми, касаещи половия акт и репродукцията като липса на сексуално желание или проблеми с еякулацията или оргазма.

1. Как настъпва ерекцията?

За да се осъществи половият акт, пенисът трябва да е в състояние на ерекция, която се постига изцяло чрез изпълване на пещеристите му тела и гъбестото тяло с кръв.

При сексуална стимулация, под действието на парасимпатиковия тонус настъпва активно кръвонапълване (хиперемия) в съдовете на пениса, кавернозните тела и гъбестото тяло. Настаналата възбуда в половите центрове на хипоталамуса и лимбичната система се предава по гръбначния мозък до половия член, където се отделя азотен окис. Той предизвиква релаксация на гладката мускулатура. В артериите на пениса се намират особени уплътнения, т.нар. възглавнички на Ебнер. Те се отпускат и отварят път за обилно нахлуване на кръв в кавернозните тела.

При еректилната дисфункция този нормален механизъм на ерекция е нарушен в резултат на органични или психогенни причинители.
2. Симптоми на еректилната дисфункция

Симптомите на ЕД включват:

Ненапълно достигната ерекция, т.е. половият член е твърде мек за нормално протичане на копулацията.
Ерекция, която трае кратко
Невъзможност за постигане на ерекция.

Тези симптоми могат да възникнат всеки път, когато се стигне до полов акт, или само някои пъти.
3. Причини за еректилна дисфункция

Хронични заболявания. Тук основният виновник за ЕД е диабетът. Почти всеки втори мъж с диабет страда от еректилна дисфункция. Други състояния, които могат да причинят ЕД, са сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, бъбречни заболявания и множествена склероза. Тези заболявания нарушават ерекцията, тъй като повлияват негативно кръвоснабдяването или инервацията на пениса.

Начин на живот. Нездравословният начин на живот могат да влошат кръвоснабдяването и да допринесат за еректилната дисфункция. Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и медикаменти могат да увредят кръвоносните съдове, понижат кръвния ток към пениса и влошат неговото кръвоснабдяване. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за ЕД, особено при мъже с атеросклероза. Наднорменото тегло и заседналия начин на живот също могат да допринесат за еректилната дисфункция.
Хирургически манипулации в малкия таз. Операциите на простата и пикочния мехур могат да бъдат причина за увреда на нерви и кръвоносни съдове, отговарящи за ерекцията. В някои случаи нервната увреда остава перманентна. В други случаи операциите водят до временна дисфункция, която се подобрява в рамките на 6 до 18 месеца.
Медикаменти. Еректилната дисфункция може да се причини като страничен ефект от употребата на медикаменти. Такива са някои лекарства за кръвно, антидепресанти, транквилизатори и неселективни антихистамини.

Хормонални нарушения – най-вече ниски нива на тестостерон.
Психологични проблеми. В повечето случаи зад еректилната дисфункция стои органична причина, особено при по-възрастните мъже. Но психологичните фактори също могат да бъдат отговорни за 10% до 20% от случаите с ЕД3. Стресът, депресията, лошата самооценка и страховете могат да играят съществена роля в невъзможността за постигането и/или поддържането на ерекция.
Еректилната дисфункция и колоезденето. Скорошно проучване4 показа, че колоездачите страдат по-често от ЕД отколкото другите спортисти. Проблемът произлиза от формата на седалката на колелото, която оказва неблагоприятен натиск върху перинеума. Тези област, намираща се между ануса и скротума, съдържа важни артерии и нерви за ерекцията. Ето защо се препоръчват специално конструирани седалки за колоездачи.

 

 

Like this:

Like Loading…