Какво представлява видео домофонна система?

2
192
Добави коментар
webmotionseo
webmotionseo

Видео домофонна система (още позната като видео домофон) е самостоятелна интерком система от затворен тип, която позволява да се извършват обаждания с аудио-видео комуникация от входа на сградата (жилищни сгради и комплекси, офис сгради и семейни къщи) до индивидуални абонати вътре в нея. Основната функция на видео домофоните дава възможност на живущите да идентифицират визуално посетителите, ако желаят да разговарят с тях, и да отворят входната врата дистанционно, за да им осигурят достъп до сградата.

Видео домофонната система се състои от външен видео домофонен панел, вътрешни видео домофони или аудио слушалки и електромагнитна брава. Обикновено видео домофонният панел се инсталира в близост до входната врата и включва няколко елемента: бутони за избиране на индивидулни абонати, осветени прозорчета с имената на абонатите, камера за осъществяване на видео връзка и микрофон и високоговорител за осъществяване на аудио връзка. Видео мониторите позволяват на жувущите в сградата да осъществят аудио и видео комуникация с посетителите и според модела си имат някои от следните функции: настройка на цвят и контраст на картината, увеличаване на силата на звънене, избор на мелодия на звънене, изключване на звъненето, отваряне на входната врата дистанционно, запис на снимки на посетителите, свързване с няколко входни видео табла, свързване с охранителна видео камера и т.н. Някои разновидности на външните домофонни табла с индивидуални бутони са входни домофонни табла с клавиатура за избиране на индивидуални абонати чрез код. Тези системи се използват при жилищни и офис сгради с голям брой абонати.

Видео домофонните системи се делят на едноабонатни и многоабонатни. Едноабонатните системи са предназначени за фамилни къщи и вили или индивидуални апаратаменти и офиси. Особеното при тях е, че входното видео домофонно табло е с един бутон. При позвъняване се осъществява аудио-видео връзка само с един абонат. В някои случаи системата може да се разшири до три абоната, които осъществят аудио-видео връзка едновременно. Многоабонатните видео домофонни системи се използват при по-големи жилищни и офис сгради. При тях се осъществява индивидуална аудио-видео връзка с всеки посетител на сградата. Тези видео домофони осигуряват допълнителни възможности като преглед на допълнителни видео камери, комуникация между абонатите, включване на осветление, отваряне на втора входна врата и интеграция със системи за контрол на достъп.

Някои от ползите на видео домофоните са: ограничават достъпа на недоброжелатрелни посетители, предпазват входа от вандализъм и кражби, възможност за индентификация и разговор с Вашите посетители, алуминиево домофонно табло устойчиво на външни условия и вандализъм, неограничен брой абонати в системата, лесна поддръжка на системата и други.

Независимо каква домофонна система ще изберете, тя си остават неизменна част от сигурността и комуникацията на сградите. Тази система е едно много добро решение за защитита на Вашия дом или офис.