Марсоходът от програма ЕкзоМарс 2020 може да кацне в марсианската равнина Оксия

1
80
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 10 Ноември 2018

Посещения: 23

10 ноември 2018 г. 21:00 ч. Учените, които подготвят мисията от втората част на програма „ЕкзоМарс“, препоръчват европейският марсоход и руската научна платформа да кацнат в марсианската равнина Оксия, съобщи Европейската космическа агенция. Проучвания от орбита показват, че в региона на Оксия има богати на глини минерали, което е показател, че някога на това място е имало голям воден басейн. Тъй като целта на „ЕкзоМарс“ е да търси следи от живот в миналото или в настоящето, Оксия би бил чудесен избор.

Предложението ще бъде прегледано от Европейската космическа агенция (ЕКА) и Роскосмос, като окончателното решение ще бъде взето през средата на 2019 година.

Напомням на читателите, че в рамките на първата мисия към програмата „ЕкзоМарс“ през 2016 г. бе изстрелян орбиталният апарат „Трейс Газ Орбитър“, който сега работи около Червената планета, както и демонстраторът на технологии по спускане и кацане „Скиапарели“, който не успя да стигне безопасно до повърхността, но валидира работоспособността на важни технологии от втората част от мисията. Изстрелването на марсохода и руската научна платформа ще стане в периода между 25-ти юли и 13-ти август 2020 г. посредством руска ракета „Протон-М“. Също както на „Трейс Газ Орбитър“ работи български прибор за изучаване на космическа радиация „Люлин-МО“, така и към руската спускаема платформа ще бъде монтиран наш прибор „Люлин-МЛ“. 

Марсоходът към програма „ЕкзоМарс“ ще лети през 2020 година. Credit : ESA