Защо не трябва никога да спим на светло

1
395
Добави коментар
slavchev
slavchev

Не включвайте нощната лампа в спалнята, трябва да спите в абсолютна тъмнина. Учените са заявили, че спането на лампа може да предизвика сериозни здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания.

Сънят на светло води до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и рак. Това съобщи началникът на медицинския център на Московския държавен университет „Ломоносов“, кардиолог, сонолог Александър Калинкин.

„Наличието на ясна връзка между прекомерното осветление и риска от развитие на различни заболявания се потвърждава все повече. На първо място, става въпрос за сърдечно-съдови заболявания, рак „, каза ученият.

Според експерта дневната светлина е основният регулатор на производството на хормона мелатонин – с намаляването му и появата на тъмнината, хормонът се произвежда по-активно. Прекомерната светлина през нощта пренасочва производството на мелатонин към по-късен момент, в резултат на което сънят се измества в неподходящи за него часове. Ето защо, преди да си легнете, не е нужно да сте в ярко осветена стая и самият сън трябва да протича само в пълна тъмнина.

На свой ред учените не препоръчват да се събуждате и да излизате от леглото в пълна тъмнина. Владимир Ковалцон, доктор по биологични науки, изследовател в Института по проблемите на екологията и еволюцията на Руската академия на науките Алексей Северцов, каза, че сънят трябва да приключи след изгрев слънце. Изследванията показват, че ако след края на съня човек се окаже в тъмни условия, той е по-вероятно да развие депресия./ Zdrave.to

Свързани