Откриха мумифицирано тяло на монах в статуя на Буда

2
130
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Проведени тестове разкрили, че във вътрешността на древна статуя на Буда има изненадващо добре запазени останки на мумифициран монах на възраст от около 1000 години. Тази находка за момента се смята за единствена подобна в света.

За монахът, който седи в поза Лотос, се вярва, че е починал от глад, докато медитирал, търсейки духовно пречистване през 10-ти век в Тибет. Тогава мумифицираните му останки били положени на показ в манастир за близо 200 години. Учените предполагат, че поради започващи процеси на разпадане на мумията, монасите решили да сложат тялото във вътрешността на статуя на Буда.

Необикновеното съдържание на статуята било открито през 1990 година, когато учени започнали да я реставрират. Поради опасност от разпадане на останките при опит да бъдат извадени, експертите решили да ги оставят вътре.

През 2015 година, международен екип от немски, холандски и италиански специалисти провели тестове, включващи рентгеново сканиране, които разкрили в детайли останките на монаха.

‘Не е нещо необичайно да открием мумифициран монах, но да го открием във вътрешността на статуя е уникално’ – твърди Уилфред Розендал, немски палеонтолог, ръководещ изследванията. ‘Това е единственият подобен случай в света до момента. Рентгеновото сканиране разкри изненадващо добре запазено тяло с кожа и мускули, а не само скелет. Предполагаме, че монахът бил на възраст между 35 и 50 години, когато е починал’ – продължава той.

Мумията е изследвана от екип съставен от експерти от различни области – специалисти по радиовъглеродно датиране, експерти по структура на тъканите и материалите, палеонтолози и други. Анализите са проведени в медицинския център в Амерсфорт, Холандия.

С помощта на ендоскоп учените успели да вземат проби от гръдната и коремната кухина на мумията и установили, че органите на монаха били извадени и заместени с хартиени фрагменти, върху които има изрисувани китайски йероглифи.

Интересно е, че статуята е закупена от пазар на изкуствата преди няколко десетилетия от холандски частен колекционер, като той нямал никаква представа какво се крие в нея. След това статуята обиколила няколко музея в Европа, а сега се намира в историческия музей в Будапеща.

Мумия на тибетски монах
Снимки: www.telegraph.co.uk

Доктор Розендал твърди, че монахът е починал в следствие на процес наречен ‘самомумифициране’.

‘През последните седмици от живота си монахът е започнал да намалява поетата храна, докато накрая пиел само вода. В последните си дни най-вероятно е изпаднал в транс, след което спрял да диша и починал. В основни линии е починал от глад. Останалите монаси поставили тялото му близо до огън с цел да го изсушат, след което бил оставен на показ в манастира. Вероятно е стоял така около 200 години, докато монасите не решили да го поставят в статуя, за да запазят разпадащата се мумия’ – споделя Розендал.

Мумифицираните тела на монаси били част от традициите в тибетските манастири, но също така те привличали и нови поклонници.