Тези мазила нямат аналог, а се купуват за стотинки от ветеринарната аптека!

3
230
Добави коментар
e-vesti.com
e-vesti.com

Рефригеранс е едно от лекарствата в списъците на ветеринарните лекари – както и на хора със здравословни проблеми, решили да ги разрешат именно с мазила за коне и крави.

Колкото и да ни предупреждават, че такова лечение крие рискове, ние не се отказваме да експериментираме със здравето си. Пък и форумите са пълни с уверенията на потребители, че само и именно мехлемчето от ветеринарната аптека ги е спасило от болки в коляното или хемороиди.

Какво е рефригеранс?

Този „конски“ крем, оказва се, помага и на хората. Съдържа Aluminium Acetate 3% и е предназначен за локално външно приложение; върши работа при всякакви домашни животни. Зоомедицината препоръчва третиране 2-3 пъти дневно до оздравяване. Помага при възпаления на млечната жлеза, на сухожилия, при артрит и бурсит, при ожулвания и отоци, при хематоми. В някои форуми се споделя, че намазването с рефригеранс много бързо лекува болезнени състояния при хора, често – активно спортуващи. Сочат се най-често болки в коленете.

Действието на този медикамент е базирано на свойствата на основния компонент – алуминиев ацетат, който блокира възпалителния процес и “охлажда” горещите от болки точки в тялото. Любопитно е това, че алуминиевият ацетат е познат и в хуманната медицина, като се използва под формата на разтвор при възпалителни процеси (medkarta.com). Препоръчва се например навлажняване на възпалени зони от тялото с разтвора за по 15 до 30 минути до четири пъти в денонощието, или поставяне на влажна превръзка за половин час също два до четири пъти на денонощие.

Някои медицински практики познават 8-процентен разтвор на алуминиев ацетат, т.н. разтвор на Буров, който се използва заради противовъзпалителния и стягащ ефект, а също и като антисептик. Подходящ при екземи, дерматит, гнойни рани. Може обаче да провокира алергични реакции. Страничните ефекти са по-слабо изразени при допълнително разреждане на разтвора.

Рефригеранс на маз, крем, гел, мехлем
Рефригеранс се купува от втеринарни аптеки или онлайн (zoomagazini.com). Предлага се само под формата на крем в 50-грамови тубички, цената е около 4-4.5- лв.

Как използват рефригеранс при хора.

Специалистите предупреждават, че някои лекарства за животни съдържат аналогични или близки до тези в лекарствата за хора, но концентрациите са различни. Освен това в много случаи липсва хипотеза за възможните странични ефекти, тъй като ветеринарните продукти не са изпитвани клинично върху хора. Използването на такива медикаменти може да усложни някои състояния, но всеки сам си поема риска, нали?
От “животинския” рефригеранс се очаква да успокоява болка и възпаление и да отнема топлината от телесни зони, в които протича инфекция. Вижте при какви проблеми най-често болният човек търси спасението си от ветеринаря!

При хемороиди

Едва ли е необходимо да обясняваме какво представляват хемороидите и как да се лекуват; който е патил знае за какъв тип мъки става дума. Особено тежко е, когато проклетите хемороиди са възпалени и усещанията за сърбеж и болка са направо непоносими. В такива случаи медицината препоръчва грижи за по-лесна дефекация, няколко дни на легло вкъщи и облекчаващи компреси. Действат добре 30-процентен спиртен разтвор, буровин (споменатият вече разтвор на Буров – разреден осемпроцентов разтвор на алуминиев ацетат) или марли с маста на Вишневски. Логично е да допуснем, че алуминиевият ацетат от коментирания рефригеранс ще постигне същия ефект – противовъзпалителен, стягащ, охлаждащ и успокояващ. Според практикували достатъчно е намазване с малко количество от крема 2-3 пъти дневно.

При мастит и болки в гърдите

Продуктът се цени като добро средство за локално външно приложение. Едно от приложенията на рефригеранс е при мастит у животни. Възпаленото виме се масажира с малки дози от крема 2-3 пъти дневно, като се разчита на въздействието на алуминиевия ацетат. Компонентът действа противовъзпалително, охлажда и успокоява. В хуманната медицина същият компонент се коментира като спойващо вещество и детергент с локално действие (framar.bg).

Като форма на самолечение компресите с разтвор на алуминиев ацетат са познати и практикувани. Практиката сочи и случаи, при които лек масаж с рефригеранс при мастит в начална фаза може да окаже положителен ефект. Във форумите все пак има и ядосани коментари от типа на този – че женската гръд все пак не е виме и би следвало към подобен сериозен проблем да се отнасяме с по-голямо уважение и доверие към лекарите.

При артрит, бурсит, плексит и отоци

Темата за лечението на тези заболявания е истинско море: няма начин да се изброят всички медикаменти, които се използват при артрит, бурсит, плексит, за премахване на отоци – следствие от възпалителните процеси в опорно-двигателния апарат и прилежащите нерви, и т.н. Можем с дни да говорим за антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, за хранителни добавки и аналгетици, за билкови отвари и компреси. Мнозина твърдят, че нищо от тези лекарства не им е помогнало – но след като научили за конския крем, намазали се и готово, болката вече я няма.

Логично – след като кремът лекува същите диагнози при животни, защо да не допуснем, че рефригеранс наистина облекчава болката и възпалението в тези случаи? Ако намазването не причинява зачервяване, парене, сърбеж, т.е. липсва реакция на свръхчувствителност – да действаме, още повече, че – както вече видяхме – мазилото не е никак скъпо.

При дискова херния

Не са малко хората с дискова херния, които използват най-различни гелове и кремове, за да облекчат болките си. Обикновено самолекуващите се допускат една основна грешка – използват мазила със затоплящ ефект, а при болки от дискова херния освен другите проблеми, почти винаги е налице и остър възпалителен процес. По-скоро тук би вършил работа именно продукт от рода на рефригеранс, който е с охлаждащ ефект. Ако и той не помага – вижте тук рецептата за лечение на дискова херния с бабини зъби !

При други болки в ставите

Най-често рефригеранс се използва тъкмо при болки в ставите – колянната на първо място, тазобедрена и раменна. Прилагането на малки дози 2-3 пъти дневно снема напрежението, успокоява и облекчава движенията. Интересни коментари има по повод използването на алуминиево фолио срещу болки в ставите – практика от руската и китайската народна медицина. Болното коляно се увива с домакинско алуминиево фолио, прикрепва се с кърпа или шал и се оставя така за цяла нощ. Твърди се, че курс от 7 процедури прогонва болката. Намазването с рефригеранс като че ли изглежда по лесно?

Рефригеранс при лечение на животни

Крем рефригеранс се полага локално външно, след като проблемната зона се подстриже и почисти от козина. Мястото се маже два-три пъти дневно с малки количества от продукта. Няма ограничения във времето, целта е пълното излекуване. Използва се при възпалени сухожилия, при артрити, ожулвания и контузии с хематоми, при възпалителни отоци. При мастит у животни кремът се полага с леки масажни движения, които обработват жлезата по посока към основата. Повтаря се 2-3 пъти дневно.

Ако все пак болките ви не утихват след приложените терапии и търсите алтернатива, опитайте с рефригеранс. Но потърсете продукта с надпис на опаковката МАСАЖЕН КРЕМ РЕФРИГЕРАНС, който козметична версия – съобразена с човешкия интерес към лекарството. В производствената листа на Ветпром например фигурират и двата продукта: Рефригеранс и Масажен крем рефригеранс. Оригиналният рефригеранс съдържа, по информация на производителя, прословутия алуминиев ацетат, както и Wool Fat, Sorbitan oleate, White Soft Paraffin, Paraffin liquid и Purified Water . Този продукт е за говеда, овце, кози, коне, магарета, прасета, кучета и котки.

Масажният крем също съдържа основния компонент алуминиев ацетат, но и още множество познати съставки. Алуминиевият ацетат упражнява антисептичния си ефект, стяга тъканите, блокира възпалението. Евкалиптовото масло тонизира и подсилва антисептичното действие на ацетата. Кремът съдържа още екстракт от невен – противовъзпалителен компонент, хидратиращ и балансиращ клетъчното хранене. Мазилото съдържа също течен парафин, ланолин и вазелин, съставки, които гарантират кремообразната консистенция, поддържат водния и масления баланс на епитела и ускоряват регенерацията му (vetprom.bg). Производителят го препоръчва като масажна козметика за всекидневна употреба, при изгаряния и продължителен престой на слънце, при прекалено суха кожа.

Други “конски” илачи

Рефригеранс не е единственият продукт от ветеринаря, който може да свърши работа за собствените ни болежки. Особено висок е интересът към тривитаминол – комбинация от витамини, и още едно мазило с доказано лечебно въздействие – антифлегмин.

Рефригеранс или антифлегмин?

Антифлегминът е коментиран във форумите като лекарство за разширени вени и възпалени хемороиди. При животни се използва за възпалено виме, рани с гнойни огнища и некрози, артрити. Съдържа камфор, фенол, вазелин и линолин. Според споделяния във форумите приложението му при външни хемороиди доказано обезболява и редуцира отока, потиска мъчителния сърбеж. Не се препоръчва за вътрешни хемороиди поради съдържанието на камфор, а и поради риска самолечението да разчита на заблудата – понякога страданието е онкологично.

По-малък е рискът, ако с антифлегмин се лекуват разширени вени. И тук обаче не трябва да се прекалява – дори конското мазило да е препоръчано от собственото ни джипи. Не бива да забравяме, че лекарствата за животни действат по-силно заради по-високите концентрации на активните компоненти. Това все пак разбираемо крие някакви опасности. И още едно приложение на антифлегмина е при мастит; едва ли някой лекар сериозно ще го препоръча, но форумите за мами свидетелстват, че върши работа.

Рефригеранс или антифлегмин? Ако сте решили да заложите на зоопродуктите, вземете си рефригеранс за болното коляно и антифлегмин за разширените вени. Може и да помогнат – ако пък не, няма да сте потрошили много пари…

Кога използват тривитаминол

Комбинацията от мастноразтворимите витамини А, Е и D3 е търсена съставка за маски за коса. Съществува неофициална теория, че чрез тази комбинация може да се постигне бърз растеж, заздравяване, лъскавина, копринена мекота на косата. Ветеринарната медицина използва композицията като материал за венозни инжекции: така се подобрява кондицията на конските гриви и косъм, а при овцете увеличава качеството и добива на вълна.

Козметичните изкушения с тривитаминол разчитат още и на класически компоненти като бадемово и рициново масло, зехтин, кератин, суров жълтък, чесън и пр. Няма стопроцентова гаранция, че ако си направите такава маска 1-2 пъти, ще ви поникне конска грива. При някои даже се появява косопад – а би трябвало от това да се спасим именно чрез тривитаминол. Дали си струва този риск, всеки да решава сам!

Мнения и отзиви

Мима от 24chasa.bg: “Работя в зоомагазин и продавам тези продукти с невероятен успех-не зная кой прав,кой крив,но клиентите ми са доволни от тях.”

Anjilina от 24chasa.bg: “Приказвайте си, ама от конски витамини за 1 месец ми порасна коса. Само за 7-8 намазвания и то като съставка на домашно приготвена маска с жълтък и зехтин. Само за 2 часа 2 пъти в седмицата. Същия ефект 10 години по-рано имаше чешкият продукт REGHAAR- таблетки хранителна добавка, но от години няма дистрибутор за България и можеш да си го купиш само от електронен магазин с кредитна карта. “

Йорданка от 24chasa.bg: “имала съм косопад и болки в ставите. дадох доста пари за мазила от аптеките. ефектът беше нулев. от ветеринар си купих мехлем за крака и лекарство за косопад и ви казвам, че от две години не са ме болели краката. само срещу 3 лв.”

jenni_b от bg-mamma.com: “Aз съм адски доволна от него (рефригеранс) – бързо облекчава положението, в комбинация с други работи съм го пробвала. Определено има страхотен ефект.
Мамолога, който ми го изписа каза да мажа 2-3 пъти дневно, с компрес (марличка) в сутиена, да не се изтрие веднага след обилно намазване. Мазала съм и по-често, нищо не ми е станало лошо от това. Т.е. допълнително зачервяване примерно.”

Мармашотка от bg-mamma.com: “Лекарството е супер! Но още по-добър ефект има ветеринарният препарат Антифлегмин.Зависи в същност за какво ти трябва? За мастит стават и двете. Действието му е да предизвиква загряване, а от там е и ефекта му, но понеже ветеринарните л-ва са по-силни, съответно и ефекта им е по-бърз.”

Цена и откъде се взима

Рефригеранс се купува от ветеринарните аптеки; тубичка от 50 г струва 4 – 4.50 лв.

Странични ефекти, опасности.

Предупреждението на хуманните лекари в случая с рефригеранс е да се помни, че все пак концентрациите на активни компоненти в лекарствата за животни са по-различни и са възможни странични ефекти. Алергичните реакции са най-често споменаваните сред тях.

източник: ko4.bg

loading…