‘Дяволските камбани’ в подводна пещера на полуостров Юкатан

3
161
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Световният океан покрива повече от 70 процента от повърхността на планетата, като по-голямата част от дълбините засега е непозната за хората. Досега учените са изследвали около 5 процента от дъното и със сигурност още много тайни от синята бездната очакват да бъдат разкрити.

В края на 2017 година група водолази се гмуркали в подводна пещера в Сеноте* близо до Пуерто Морелос на полуостров Юкатан, Мексико, и открили изключително странни сталактити. Необикновеният феномен, спотайващ се в дълбините, се превръща в истинска сензация.

Сеноте* – дълбока, широка яма в земята, която има кръгла форма и е пълна с вода, характерна за полуостров Юкатан.

Докато повечето сталактити завършват с остър край и наподобяват конус, тези изглеждат обърнати на обратно и приличат повече на камбана. В резултат на необикновената си форма, сталактитите получили множество различни имена – ‘Слонски крака’, ‘Тромпети’, ‘Дяволски камбани’ и много други.

‘Камбаните’ са с различни размери – от такива с размерите на длан, до такива с размерите на човек. Феноменът образувал необикновените сталактити все още не е ясен, като учените дори нямат никакви идеи какво може да е придало тази форма на образуванията, както и защо това е единственото място, на което се наблюдават.

Някои учени предполагат, че изменението на състава и температурата на водата през последния ледников период може да са причината за необикновената форма, но обяснението за процеса довел до това състояние на сталактитите остава мистерия.

Гмуркането на подобно място крие изключително много рискове, затова трябва да се извършва само от опитни водолази. Това доста затруднява изучаването на необикновения феномен. Тук трябва да се добави, че сталактитите се намират в подводна пещера, чийто вход е малко по-широк от човек и се намира на почти 30 метра дълбочина.

Снимки: www.look4ward.co.uk

До момента това, с което разполагат учените са невероятните снимки направени от водолазите, дръзнали да се гмурнат в този непознат подводен свят.