Нова опасна схема: Сутеньори подмамват бургазлийки да участват във филми и после…

1
108
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Бум на обяви в мрежата търсещи статисти за чуждестранни филмови продукции са новата примамка сред младите в Бургас, с която си служат трафикантите на хора на територията на страната и чужбина. Това каза Росица Янева, секретар в Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), пише Флагман. „Зачестиха случаите на подведени от атрактивни обяви, които обещават добро заплащане и кариера. Случай от последната седмица е с 20-годишна жена от Бургас.

Тя откликва на обява за търсене на статисти в чуждестранна филмова продукция. Позвънява на телефона в обявата и само след два дни ѝ е изпратен самолетен билет, за да замине в Англия и  да участва в мегапродукция. След предприети действия от наша страна се оказва, че това е мрежа за трафик на хора с цел сексуална експлоатация”, обясни Янева.

От думите и става ясно, че млади момичета, в ученическа възраст, публикуват провокативни снимки в профилите си във Фейсбук, с което стават моментално обект на внимание на хора в Интернет, чиято единствена цел е да злоупотребят с тях. Моментално правят контакт и по схемата „Лавърбой” започват да ги обработват. „Застрашени са и по-зрели момичета. Последният случай по този метод е с жена на 23 години.

Тя има и дете, но се запознава в мрежата с мъж и само след двуседмично общуване в мрежата е готова да го последва в Англия. Случаят е предотвратен от нейни близки, които се усъмнили в ситуацията”, коментира секретарят на МКБХТ. В един от приютите за жертви на трафик на хора в Бургас са настанени пет жени, които са били вербувани по схемата „Лавърбой”. В другия са настанени двама мъже, които са станали жертви на трудова експлоатация. Представителите на силния пол, които желаят да подсигурят себе си и семейството си финансово са особено уязвими. „В последните седмици имаме такъв случай. Става въпрос за обява публикувана в популярен сайт, чрез която са набирали селскостопански работници за извършване на дейности в Италия. Публикуван е мобилен телефон, на който се обаждаш и ти казват, че  всяка седмица се  тръгва с осигурен транспорт.

Обещава се добро заплащане. Всичко това се случва без да сключваш трудов договор и без да се провери дали зад обявата стои фирма и дали фирмата е лицензирана”, обясни Росица Янева. За 2017 година в Бургаския районен съд са регистрирани 41 лица пострадали лица от престъплението трафик на хора и продажба на бебета. Тези две форми на трафика на хора са най-разпространени в бургаски регион. Изпадналите в беда могат да подават сигналите си в Местната комисия за борба с трафика на хора или в националната.

Телефонната линия срещу трафика на хора е: 0800 20 100 На този телефон всеки, който се почувства заплашен или пострадал от престъплението трафик на хора може да се обади в България и в Европа, а телефонът е безплатен. От която и да е точка на Европа на този телефон може да бъде потърсена помощ а жертвата ще получи обяснения на български език и да бъде настанена в център или върната в България

https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/nova-opasna-skhema-sutenori-podmamvat-burgazliyki-da-uchastvat-vv-filmi-i-posle_news639243.html