Министър Маринов вдига заплащането на полицаите

1
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Полицаите да получават допълнително възнаграждение от 50 стотинки за всеки отработен час от 22,00 до 6,00 часа. Това предвижда проект на заповед на вътрешния министър Младен Маринов, публикуван за обществено обсъждане, което трябва да приключи на 8 декември, съобщи „Лекс.бг“.

Полицаите от години недоволстват срещу ниското заплащане на нощния им труд. Според последната заповед на предшественика на Маринов – Валентин Радев, те получават по 25 стотинки на час. Освен увеличение на тази сума сега е предвидено, че за работа на официални празници, независимо дали тя представлява извънреден труд, ще се плаща допълнително удвоеният размер на основното месечно възнаграждение.

Докато са на разположение държавните служители в МВР пък ще получават допълнително по 35 стотинки на час. Със заповедта се регламентира и колко отгоре ще получават хората в системата с научна степен с дисертационен труд. Тези със степен „доктор“ ще вземат по 60 лв. допълнително, а докторите на науките по 90 лв.

Министър Маринов урежда и колко ще е допълнителното възнаграждение за изпълнение на специфични служебни дейности. То е процент от половината от т. нар. база, за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в системата. Тази година базата е 380 лв. Предложението на министерството на финансите е и догодина да остане същата.

Така основата за изчисляване на допълнителното възнаграждение за специфични служебни дейности ще е 190 лв. В заповедта се предлага то да е най-високо за разследващите полицаи в Столичната дирекция на вътрешните работи – до 230 на сто, т.е. да получават до 437 лв. отгоре над заплатата си.

По 380 лв. над основаната си заплата ще получават баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Добавката за агентурно-оперативна или издирвателна дейност ще зависи от това къде е извършена. Така полицаите в София ще получават до 171 лв., колегите им в Пловдив, Варна и Бургас – до 133 лв., а всички останали – до 95 лв.