Учени призовават за забрана на инсектициди

1
118
Добави коментар
stupid
stupid

Има убедителни доказателства, че излагането на бременни жени на много ниски нива на органофосфатни пестициди води след раждането при децата им до по-нисък коефициент на интелигентност, трудности при ученето, паметта или вниманието, заяви Ирва Херц-Пицито, професор по обществени здравни науки и изследовател в UC Davis MIND Institute.

 

Органофосфатите първоначално са разработени като нервни газове и военни оръжия, а днес те се използват за борба с вредителите във ферми. Хората могат да влязат в контакт с тези химикали чрез храната, която ядат, водата, която пият, и въздуха, който дишат. В резултат на това органофосфатните пестициди се откриват в по-голямата част от жителите на САЩ, смята Херц-Пицито.

 

Въз основа на повече от 30 епидемиологични проучвания и резултати от експериментални проучвания върху животни и клетъчни култури учените вярват, че доказателствата са ясни: Експозицията на органофосфати преди раждането, дори на нива, които понастоящем се считат за безопасни, е свързана с по-лошо когнитивно, поведенческо и социално развитие.

 

Въпреки нарастващите доказателства за щети и препоръки от научни съветници и учени в Американската агенция за опазване на околната среда, много органофосфати остават в употреба. Авторите предлагат препоръки за значително намаляване на експозицията на органофосфати.