За антибиотиците и техните опоненти – пробиотиците

1
117
Добави коментар
biomall
biomall

Как се приемат антибиотици и пробиотици?

Трилиони бактерии (вид микроскопични организми) живеят в тялото ни. Повечето от тях са част от микробната флора на червата – полезни чревни микроорганизми, които унищожават провокиращите болести микроби, помагат на храносмилането, произвеждат витаминни вещества и заздравяват имунната ни система. Докато сме болни или имаме някаква инфекция, лекарят ни може да ни изпише антибиотик за унищожаване на вредоносните бактерии. За съжаление, антибиотиците унищожават и някои полезни видове чревни микроорганизми. Приемът на пробиотици стимулира попълването с благотворни микроорганизми, подобрява микрофлората и помага да се намалят някои странични ефекти, предизвикани от приема на антибиотиците, включително диария. Важно е да знаем как да приемаме пробиотиците с антибиотици и да спазваме правилата на прием.

Проблеми, които предизвикват антибактериалните средства

Много от използваните в днешно време антибиотици не са целенасочени, но имат среден или широк спектър на действие. Това значи, че те убиват бактериите безразборно – както лошите, така и полезните такива, които са в стомашно-чревния тракт, и така излагат на риск естествената система за защита на организма срещу болести.

Нарушението на естествения баланс в храносмилателния тракт предизвиква много заболявания, свързани с храносмилането. Но най-разпространеното оплакванане, свързано с тези препарати, е диарията. Фактически, този страничен ефект е основната причина, заради която много пациенти прекратяват антибиотикотерапията.

При жените друг разпространен страничен ефект от използването на антибактериални средства е гъбичната инфекция, предизвикана от драстичния растеж на Candida albicans. Тези гъбички обикновено обитават храносмилателната система, но ако се размножават прекалено бързо, могат да предизвикат инфекция.

С нарастване количеството на бактерио-устойчивите болести са необходими все повече антибиотици за тяхното унищожаване. Заради използването на много антибиотици имунната система отслабва, което понижава устойчивостта на човека към инфектиране и цикълът продължава.

Как се справят с проблема пробиотиците?

Резултатите от изследванията доказват ефективността на пробиотиците в предотвратяването на диария (възникнала в резултат на употребата на антибиотици). Освен това изследванията потвърждават, че пробиотиците рядко предизвикват нежелани ефекти дори и при децата. Приемът на пробиотични средства преди, по време и след антибиотичен курс може да съхрани баланса в храносмилателната система. Най-важното е да знаем как да приемаме антибиотиците и пробиотиците правилно.

Ето някои полезни качества на пробиотиците:

Възстановяват микрофлората, нарушена заради антибактериалните средства; Приемът на пробиотик помага повторно да се засели храносмилателният тракт с полезни бактерии; Намаляват симптомите на свързаната с антибиотиците диария; Потискат лошите бактерии и предотвратяват прилепването им към стените на червата.

Освен за нормализиране на храносмилателния тракт, пробиотиците помагат и за усилване на имунната система. Имайки предвид, че повече от 70% от имунната система е в храносмилателния тракт, поддържането на тази система с полезни бактерии е много важно за предотвратяването на болестите.

Как да приемаме пробиотични средства при използването на антибиотици?

Много пациенти се съмняват в тяхната полза, като си мислят, че антибиотиците унищожават бързо добрите бактерии и в пробиотиците. Но медицинските изследвания са доказали, че пробиотиците са много ефективни по време на антибиотично лечение. Между другото, в началото на приема им пробиотиците може да предизвикат подуване на корема, образуване на повече газове или стомашно разстройство, но всички тези симптоми изчезват след 2-3 дни и пробиотиците започват да работят за добро.

На въпроса „Как се пият пробиотици с антибактериални медикаменти?“ отговорът е много лесен: „Приемат се заедно, но не по едно и също време“. Емпиричното правило е пробиотикът да се приема 2 часа преди или 2 часа след поглъщането на антибиотика. Това дава достатъчно време на антибиотика да започне да действа, без да убива при това полезните бактерии. Ако просто изчакате антибиотичното лечение на приключи, за да започнете употребата на пробиотик (обикновено 7-10 дни), е просто безсмислено да губите цяла седмица.

Пробиотиците трябва да се приемат регулярно (без да се пропуска прием) два пъти на ден 30-60 минути преди хранене (приемът на гладно намалява вероятността коремът да се подуе и да се образуват газове в червата) и не по-малко от два часа (или след два часа) преди приемането на антибиотика.

След приключването на терапията с антибиотици, приемът на пробиотици се препоръчва да се продължи още няколко седмици.

Как да изберем пробиотик?

За да компенсираме действието на антибиотиците, трябва да изберем пробиотично средство, което да попълни максимално запасите от полезни микроорганизми. Две са основните семейства пробиотици: Lactobacillus и Bifidobacterium. Във всяко едно от тези семейства има видове, които са по-издръжливи от други. Например, L. acidophilus, L. rhamnosus и L. salivarius са необикновено устойчиви към суровите условия в храносмилателния ни тракт. Другите видове като L. casei и B. longum са полезни за предотвратяване на течни изхождания, свързани с антибиотичната терапия.

Също така пробиотичната добавка трябва задължително да бъде покрита с ентерично покритие. Това гарантира, че пробиотичното съдържание ще премине през стомаха, без да се разруши, и ще се разтвори само в тънкото черво, освобождавайки там полезните бактерии.

Противопоказания за пробиотиците

Независимо че пробиотиците не влияят върху антибиотиците, те могат да влияят върху други лекарствени препарати. Например, по наблюденията на учените видовете бактерии, наречени Lactobacillus acidophilus, ускоряват поглъщането на препарата сулфасалазин от организма. Към момента лекарите не могат да кажат вредно ли е тяхното взаимодействие, или не.

Те могат да предизвикат алергична реакция и леки проблеми със стомаха, особено в първите няколко дни, когато започнем да ги приемаме. Но стомашните симптоми обикновено изчезват след като тялото ни свикне с пробиотиците, което не може да се нарече алергия.

Освен това цьолиакията (състояние, което кара имунната система да атакува собствените си тъкани) може да наложи прием на имунодепресанти. Потискайки имунната ни система, имунодепресантите правят организма ни по-възприемчив към болестите. В този случай пробиотиците може да имат неприятни последици и да предизвикат бактериална или гъбична инфекция. Затова се консултирайте задължително с лекар, преди да приемате пробиотици, за да намалите риска от реакция.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари