Демонстрационна спускаема капсула се приводни в океана: Япония за пръв път доказа способност да доставя товар от МКС обратно…

1
89
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 14 Ноември 2018

Посещения: 17

14 ноември 2018 г. 18:30 ч. В края на миналата седмица японският товарен кораб „Кунотори 7“ изгоря в атмосферата и приключи своята мисия. Но завършекът бе белязан от едно голямо събитие – на Земята благополучно се завърна демонстрационната спускаема капсула HSRC с научни експерименти на борда. Така за пръв път Япония доказа способност, че може да доставя товар от „Международната космическа станция“ обратно на планетата ни. През следващите няколко дни учените ще анализират състоянието на прибрания обратно полезен товар. Всички се надяват, че той е в непокътнато състояние. 

Постижението е изключително важно за Япония – сега тя е една от само три държави, които могат да връщат товари от МКС. Освен демонстрационната капсула HSRC, товарният кораб на САЩ „Драгън“ притежава способност за завръщане. Малко количество багаж могат да взимат членовете на екипажа със себе си, когато се завръщат с пилотираните кораби на Русия „Союз“. 

Снимка на успешно завърналата се японска капсула. Photo credit : JAXA