Учени обясняват как се формират мускулите

1
132
Добави коментар
stupid
stupid

Скелетните мускули са прикрепени към нашите кости и позволяват на тялото ни да се движи. В гръбначните животни клетките, произхождащи от стволови клетки, наречени миобласти, първо се привеждат в съответствие помежду си и са толкова близо, че в крайна сметка се докосват и компресират клетъчните мембрани. Миобластите се сливат, за да създадат една голяма клетка. Това явление е наречено „клетъчно сливане.

 

За да се развият и ремонтират мускулите, миобластите трябва да извършват много внимателно движенията си. Не се допуска фалшиво движение, в противен случай ще се образуват дефекти. 

 

В своето проучване Жан-Франсоа Котe и неговият екип описват откриването на два протеина, C1qL4 и  Stabilin-2, които регулират тези движения. Те забавят и задействат клетъчното сливане в съответни ключови моменти. Тяхната роля е от решаващо значение: ако метрономът на миобластите бъде прекъснат, мускулите няма да са с правилния размер и тяхната функция ще бъде засегната. Това се случва при мускулните заболявания.

 

Учените ще се опитат да определят дали резултатите от изследванията им могат да се превърнат в терапия за редки мускулни заболявания като миопатии и мускулни дистрофии.