Около половината от българите вярват, че правителството ще завърши мандата си

1
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Около половината от българите са на мнение, че правителството ще завърши мандата си, докато една четвърт смятат, че няма да издържи. Това пред bTV ” Добромир Живков от „Маркет линкс”.

Снимка: btvnovinite.bg

Същевременно резултатите от последното проучване на агенцията от края на октомври сочат, че БСП догонва ГЕРБ по рейтинг и ако сега имаше избори, двете партии щяха да са с приблизителни резултати.

„От май месец, когато беше Председателството на Европейския съвет, оценките към развитието на държавата и нагласите към управлението тръгват в низходяща посока”, посочи Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

За низходящата тенденция е допринесла и пътната трагедия край Своге.

На този фон доверието към институциите също бележи спад, каза още експертът. Тук попадат съдебната система, Народното събрание, прокуратурата и българският съд.

Снимка: btvnovinite.bg

„Президентството и институцията на омбудсмана са изключения като стоящи в страни и не толкова ангажирани с управлението. Те имат различни функции в държавата, така че малко или много е нормално да бъдат поставени по по-различен начин”, коментира Живков.

Спадът в доверието към президента бил по-нисък, заради това, че той се е превърнал в изразител на недоволството на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

„Популизмът работи много добре в ситуации на висока степен на неудовлетвореност. През последните месеци общото недоверие, дори към институции, дори към партии, върви надолу. Хората все по-малко вярват в политическата класа. Тя е с доверие само около 8 – 9% от българите”, коментира Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се касае до партньорите в управлението – „Обединени патриоти”, то в тази коалиция най-слабо електорално подкрепената партия, според проучването, е „Атака”, докато ВМРО и НФСБ са относително равнопоставени.