Успех: космическата ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита спътник за нуждите на Катар

1
206
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 15 Ноември 2018

Посещения: 24

15 ноември 2018 г. 23:20 ч. След пауза, продължила повече от месец, американската компания СпейсЕкс се завърна в играта! Тази вечер в 22:46 ч. българско време ракетата „Фолкън 9“ изведе в орбита комуникационния спътник Es’hail-2 за нуждите на Катар. В 23:18 ч. спътникът благополучно се отдели от горната степен на ракетата-носител и започна самостоятелен полет. Междувременно първата степен се завърна по план върху плаваща платформа в океана. 

Днешният полет бе 18-ти за 2018-та година, с което СпейсЕкс изравни собствения си рекорд (през 2017-та компанията също проведе 18 изстрелвания). Но макар че вече е зима, работата на СпейсЕкс все още не е приключила! Предстоят още четири мисии за „Фолкън 9“ до края на декември. В понеделник друга ракета ще трябва да изстреля едновременно над 70 малки спътника. След това в началото на декември СпейсЕкс ще трябва да изпрати товарен кораб „Драгън“ до „Международната космическа станция“. През последните дни от 2018-та година една ракета „Фолкън 9“ трябва да изстреля спътник за нуждите на навигационната система GPS, а още една да изведе в космоса 10 спътника от системата „Иридуим“.

Ако всички полети бъдат успешни, СпейсЕкс ще приключи една чудесна 2018-та година. Но каква нова 2019-та ни чака! Още в началото на януари ще трябва да дебютира корабът „Крю Драгън“ в безпилотен режим. Това е кораб, който е предназначен да изпраща астронавти в орбита. Ако този първи негов безпилотен старт е успешен, „Крю Драгън“ ще започне да превозва екипажи до „Международната космическа станция“ още към средата на 2019-та. Безспорно ни чакат вълнуващи времена!  

Запис от днешното излитане: тук (Youtube Link)

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX