Днес отбелязваме Деня на толерантността

1
150
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На 16 ноември от 1995 година насам светът отбелязва Международния ден на толерантността, утвърден с приемането на специална декларация от Общото събрание на ООН. Дефиницията за толерантност е уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на формите на самоизява и способите за проява на човешка индивидуалност.

Толерантността е важен феномен в съвременния живот, защото е способност да се установи и съхрани общуването с хора, които са различни. Толерантността е хармония от многообразия, нерядко взаимно изключващи се, но и единна форма и норма в съвремието ни. Тя е не само морален дълг – тя е политическа и правна потребност, тя е добродетел на развитите общества.

Обратната страна на монетата е ксенофобия, дискриминация и омраза – форми на безправие. Всеки човек е ценен и негово изконно право е да бъде уважаван. Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът, колко различни начини има да изразим себе си и как чудесно е, че не сме еднакви и обичаме различията около нас.