СКАНДАЛ! 1 лев за държавата от данъци за литър гориво, за търговците – под 4 стотинки

1
186
Добави коментар
slavchev
slavchev

В последните няколко дни усилено се тръби, че държавата не можела да намаля цените на горивата, тъй като бензиностанциите са частни. От КОЧ обаче направихме щателна проверка и разкрихме истината за високите цени в България

Държавата прибира 54% от стойността на всеки литър гориво -това показва справка в няколко интернет сайта, които публикуват цени на едро. Според изчисленията за бюджета отива над 1 лев от литър бензин и дизел. Търговците на дребно работят с марж от 18-21 ст., а чистата им печалба е 3-4 ст. на литър, пресмята в. „24 часа“.

Във вторник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще предложи промяна в наредба, според която на касовата бележка ще се изписва надценката, с която се продават бензин и дизел. Така ще има информация колко пари отиват при търговеца и колко остават за държавата. Текстовете все още не са изготвени и не е ясно как ще се процедира с тези, които не издават касови бележки. По такива бензиностанции горивата са с по-ниски цени заради ДДС схеми и „спестяване“ на данъка, и обикновено се плаща само кеш, без да се дава документ на клиента.

В същото време легално регистрираните обекти издават касов бон за всяка продажба.

Според изчисления на БПГА 2/3 от стойността на литър идват от данъците и петрола.

Останалата част е за производителя и търговеца, като с нея те трябва да покрият разходите си -за доставки, наеми, режийни, за съхранение и за задължителни запаси, за опазване на околната среда и охрана на труда, за изследователска и развойна дейност, такси, за маркетинг и реклама, за амортизации и т.н.

Цените зависят и от транспортните разходи и дали има възможност за внос.

Във Варна и Бургас влияние оказват горива, внасяни през пристанищата, за крайдунавските региони – вносът от Румъния, за регионите на Пловдив, Благоевград, Кърджали и Кюстендил – от Гърция, в Софийски и Пловдивски – горива от Сърбия.