Кратките пътища към сърцето на крайния клиент

3
293
Добави коментар
seoslav
seoslav

Онлайн присъствието става все по-важно, но и личният контакт има своето голямо значение.

Рецепти как да се превърнете в милионери за две седмици няма да намерите в следващите редове – това е възможно само ако сте спортна/ филмова суперзвезда или ако се радвате на изключителен хазартен шанс.

Търсите ли начин вашият бизнес да достигне до по-голям брой потребители, както и средства, с които да спечелите тяхната лоялност, то ще ви бъде необходимо повече време. С постоянство и следвайки някои от посочените методи (по-добре всички), можете да изградите стабилни основи и здрави връзки, с които да комуникирате с крайния клиент и да го карате да се връща при вас отново и отново.

Най-важен е продуктът

Колкото и лъскава да е опаковката, както и да разкрасявате достойнствата на стоката, ако такива липсват, ще ви бъде трудно да спечелите трайни потребители. Можете да ги привлечете веднъж, но не са ли доволни от продукта или от съотношението между цена и качество, няма да са много тези, които ще се върнат.

Важно е това, което продавате, да е търсено на пазара или поне да има такива перспективи. От ключово значение е и правилно избраният таргет с оглед на маркетинговата стратегия. Ако бизнесът ви например е насочен изцяло към корпоративни клиенти, привличането и обслужването им има своите специфики, които се различават от ритейл техниките. Тук няма да се занимаваме с B2B търговията, а ще обърнем внимание на начините, по които се печелят крайни клиенти в т.нар. продажби на дребно.

„Бомбардиране” на вниманието от няколко канала

Многоканалният маркетинг е класически подход за ангажиране вниманието на потенциални потребители и задържане на вече привлечените. При този подход публиката се „обстрелва” с послания и информация за стоката на различни нива. До преди години подобна кампания включваше главно телевизионна реклама, която безспорно е най-скъпият начин за популяризиране, плюс карета в печатните издания, печатни материали като брошури, каталози и флайери и поставяне на билбордове на ключови места.

Към цялата палитра сега можем да добавим десетки други начини и стратегии като интернет реклама, реклама в социалните мрежи с търсене на подходящата таргет група, нейтив реклами, дори Вайбър, и SMS известяване.

Мащабните кампании имат три съществени проблема. Единият може да се окаже непреодолим за вашия бизнес – липсата на финансов ресурс. Използването на многоканална комуникация изисква сериозни средства, за да постигне желаните резултати.

Освен това – ето го и вторият проблем – измерването на ефективността на кампанията е доста трудоемко, а понякога и практически невъзможно.

И третия проблем е, невъзможността за прецизно таргетиране. Такъв вид подход не може да се похвали с представяне пред конкретни потребители – не знаете кой ще мине по пътя и ще види билборда, нали… Той е по-подходящ или за масово начало или за брандова реклама.

Социалните мрежи са все по-голяма сила

Можем да отстраним по-традиционните методи от пакета и да оставим само по-модерните. Все повече предприемачи и компании залагат на популяризиране на продуктите или услугите си основно във Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest и т.н. Редовни постове, насочени към внимателно подбрани таргет групи (със спецификации за възраст, пол, локация, интереси, активност), могат да свършат чудеса. Една кампания в социалната мрежа е доста по-достъпна за финансовите възможности на бизнеса в сравнение с кратка реклама в телевизионен канал. А в интернет вероятно ще достигнете до по-широка публика и при всички положения – до по-правилната.

Промоциите и личният контакт се отплащат

Не, не сме забравили, че Below the Line подходът също може да бъде част от палитрата на мултиканалния адвъртайзинг. Комбинирането на реклама в масмедиите и промоциите на място, предполагащи личен контакт с потенциалния краен клиент, са използвани от повечето големи компании.

За малкия и средния бизнес този микс вероятно е трудно постижим, но BTL стратегията може да свърши отлична работа, без да се впряга непосилен паричен ресурс. От ключово значение е на какво място ще бъде осъществен личният контакт и дали локацията на промоцията комуникира добре с локацията на вашия продукт.

Под промоция имаме предвид не точно дискаунт (сваляне на цените), въпреки че не се изключва от картината. Става дума за представяне на стоката на място, възможност да се тества (ако е храна, напитка, козметика и т.н.), раздаване на ваучери за намаление, бързи игри, в които участващите могат да спечелят някой от вашите продукти или намаление за покупката му, и други.

Стабилните основи на SEO стратегията

Всичко споменато дотук до голяма степен носи асоциация с физическия ритейл. А онлайн търговията заема все по-сериозен пазарен дял и все повече хора предпочитат да пазаруват по интернет. ТВ рекламата и кампаниите в социалната мрежа, разбира се, могат да бъдат използвани и за рекламиране на онлайн магазин, платформа или друг тип сайтове. Особено подходяща за целта е услугата SEO оптимизация, при която похарченият ресурс е осезаемо по-малък, възвръщаемостта е голяма и затова е предпочитана от малкия и средния бизнес като цяло.

Какво стои зад това съкращание? Search Engine Optimization е способ за популяризиране на вашия сайт пред правилната публика и откриването му на повече думи и фрази свързани с бизнеса му при търсене в интернет, като по този начин се достига натурално до повече потенциални клиенти.

SEO може да ви свърши чудесна работа, но ако изпълнението е умно и съобразено с нишата, в която се опитвате да намерите място. Ключовите думи или фрази са основният инструмент за двустранна комуникация между клиента и фирмата. Тук инициативата е на потребителя – той знае от какво има нужда, но не е съвсем наясно как и къде да го намери. Но, последната дума е на специалиста – само той може да борави правилно с думите и да изготви семантично ядро.

Оптимизацията на сайтове работи по-бавно от конвенционалната реклама и отнема месеци докато започнат да се виждат резултатите. Но пък те са по-трайни и са реално измерими с различни инструменти, създадени за да анализират интереса и достигането в търсачките.

PPC

Плати на клик. Най-популярните представители на този вид реклама са Google Adwords и Facebook рекламните кампании. Светкавични резултати – много добро таргетиране, също толкова добра измеримост на ефективността.

Минуса е, че когато се спре рекламата, всичко приключва – все едно никога не е било. В комбинация със SEO, дават изключително добър ефект.

Преместването на фокуса от офлайн към онлайн ритейла е необратим процес, така че колкото по-добре се позиционира вашата фирма, продукт и услуга в уеб пространството, толкова по-големи ще бъдат и шансовете ви за успех.