Според астрономите има милиарди планети подобни на Земята

4
123
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Според астрономите в Млечния път има около 100 милиарда планети подобни на Земята, както и 500 милиарда галактики в познатата ни Вселена, което означава, че съществуват приблизително 50 000 000 000 000 000 000 000 (5×10^22) потенциално обитаеми планети. И това при условие, че допуснем съществуването само на една единствена Вселена!

Имайки предвид, че Слънчевата система се намира в периферията на Млечния път, астрономите не могат да видят галактиката ни отвътре, което означава, че няма как да знаем точния брой на планетите в нея и цифрите са приблизителни.

Според изчисленията на някои астрономи в галактиката ни има между 800 милиарда и 3.2 трилиона звезди, но според други те са много повече – около 8 трилиона.

Нещо повече, не само НАСА, но и други космически агенции са на мнение, че съществуват най-малко 1500 планети на около 50 светлинни години разстояние от Земята. Заключението се базира на дългогодишни изследвания свързани с проекта ‘Планета’, започнал през далечната 1995 година. В него астрономи от различни краища на света си сътрудничат в изследване на аномалиите в Млечния път. Също така е установено, че размерът на повечето от тези 1500 планети е по-близък до този на Земята, отколкото на Юпитер, което означава, че са малки скалисти планети.

След като телескопът Кеплер беше изстрелян в космоса през 2009 година, досега той е открил над 4000 планети, от които повече от 2300 са екзопланети (малки скалисти планети в обитаемата зона около звездата си).

През 2013 година доктор Фил Йок, от катедрата по физика в Университета в Окланд, споделя:

‘Както знаем телескопът Кеплер откри множество планети, чиито размер е близък до този на Земята и се намират в обитаемата зона на своите звезди (наподобяващи Слънцето или червено джудже*). Въз основа на тези данни астрономите изчисляват, че потенциалният брой на такива планети в Млечния път е около 17 милиарда. Тези планети са по-горещи от нашата, но не е изключено на някои от тях температурите да наподобяват тези на Земята (и следователно потенциално обитаеми) при условие, че обикалят около червено джудже’.

червено джудже* – малка и сравнително студена звезда

Но нека не забравяме, че телескопът продължава да работи и до днес и ако допуснем, че запази същия тренд на откриване на нови планети, общият им брой би могъл да нарасне до 100 милиарда, според някои астрономи.

В началото на 2017 година НАСА обяви, че са открили системата Trappist-1, в която има седем планети подобни на Земята. Учените не изключват възможността на някоя от тях дори да има живот.

Снимка: www.jpl.nasa.gov

През юни 2017 година, от американската космическа агенция споделиха, че са открили други 10 планети извън нашата Слънчева система, които освен, че са с размери и температура подобни на Земята, а е напълно възможно и да са обитаеми.