Частната компания Върджин Орбит осъществи успешно първия полет на самолета Космик Гърл с прикачена към него ракета Лончър Уан

2
165
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 19 Ноември 2018

Посещения: 21

На снимката: вчера самолетът на Върджин Орбит „Космик Гърл“ излетя за пръв път с прикачена ракета-носител „Лончър Уан“. Photo credit : Virgin Orbit

19 ноември 2018 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Вчера космическата компания Върджин Орбит, основана от сър Ричард Брансън, извърши първия тестов полет на самолета-носител „Космик Гърл“ с прикачена към него ракета „Лончър Уан“. Полетът приключи благополучно и доказа, че самолетът, който представлява модифициран Боинг 747-400, може да превозва безпроблемно ракети във въздуха. Ако всичко мине по план, първото изстрелване на „Лончър Уан“ от борда на „Космик Гърл“ ще бъде проведено в началото на 2019-та година. 

Вчерашният полет на „Космик Гърл“ продължи около 80 минути, в рамките на които беше изпробвано излитането, кацането и общото поведение на скачения комплект ракета-самолет.

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете космически компании на Брансън. Другата е Върджин Галактик. Нито една от двете фирми все още не е провела реален космически полет, макар че зад гърба си имат много успехи в рамките на тестовата си програма. Целта на Върджин Галактик е да превозва туристи до космическото пространство на кратки суборбитални полети. Върджин Орбит се цели в спътниковия бизнес – Брансън се надява със започването на редовните полети цената на сателитните изстрелвания да спадне драстично. 

Но докато Ричард Брансън ще обере големи овации, ако Върджин Галактик изпрати първия човек в космоса след приключването на програма „Космическа совалка“ (според предприемача първият пилотиран полет ще е факт до седмици), в областта на малките спътници вече има победител. В началото на 2018-та година американската ракета „Електрон“ на Рокет Лаб за пръв път достигна орбита, а на 11-ти ноември конкуретната компания проведе успешно комерсиален полет на спътници. Върджин Орбит е вече в позицията на догонващ. Разбира се, няма гаранции, че и Върджин Галактик няма да се озове в тази позиция. Четири компании целят изпращането на човек в космоса през близките месеци. В суборбиталната област пряк конкурент на Върджин Галактик е Блу Ориджин, а в орбиталната – Боинг и Спейс Екс. Всички компании имат реален шанс да проведат успешно пилотиран космически полет в обозримо бъдеще. 

За повече информация: Върджин Орбит

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/