НТУ: Хартиената винетка не бива да бъде отлепяна до изтичане на валидността й

1
143
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Шофьорите, които имат стикер винетка валидна след 1 януари, ще могат да я преобразуват в електронна на сайта на тол системата bgtoll.bg от 17 декември. Необходимо е да въведат единствено регистрационния номер на автомобила и валидността на винетката. Конвертирането е препоръчително и то ще улесни системата. Хартиената винетка не бива да бъде отлепяна от стъклото на автомобила до изтичане на валидността й”. Това обясни директорът на Националното тол управление Антон Антонов в ефира на БНТ.

От 17 декември потребителите ще могат да купят винетка от сайта на системата, чрез мобилно приложение, през терминали за самообслужване, които ще бъдат разположени в търговските обекти, и на каса в търговските обекти. Винетка ще може да се закупи с кредитна и дебитна карта, чрез банков трансфер и с карта за гориво.

”За банковия трансфер шофьорите трябва да знаят, че е необходимо технологично време, както при други видове банкови плащания. Ще се необходими ден или  два, за да бъде обработена транзакцията и да се отрази в системата.  Отново в сайта, всеки ще може да провери дали има валидна електронна винетка – необходимо е да се въведе регистрационния номер на автомобила”, подчерта Антонов.

Колкото до тол системата за тежкотоварните автомобили, обхвата й и вариантите за такси ще бъдат представени за обсъждане в началото на декември. След като бъде постигнат консенсус, тарифата ще бъде изпратена за нотификация в Европейската комисия. Тежкотоварните автомобили ще използват винетки до 15 август 2019 г., от 16 август те ще преминат на тол такса.