Резене Foeniculum vulgare – Mill. (F. officinale AAL.)

1
174
Добави коментар
stupid
stupid

морач, див копър, зимен копър, аптекарски копър, влашки копър, мерач, манотър, сминд, феникъл

Семейство. Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Разпространение. Родената на резенето е Средиземноморието. Културно растение, но рядко се среща и като подивяло растение в Средна северна и Североизточна България, Тракийската низина и Родопите докъм 1000 м надморска височина. Отглежда се като етерично маслодайно. Расте на всички почви, но предпочита дренирани, сухи или влажни почви. Среща се най-често в сухи каменисти варовикови почви. Расте и на песъчливи почви и може да понася засушаване, не може да расте на сянка. Медоносно растение.

Описание. Многогодишно или двегодишно тревисто растение. Двугодишните растения иматдълъг слабо разклонен корен, а стъблото достига до 100 см. Многогодишните растения имат силно развит вретеновиден корен, дебел и дълъг, бял. При по-възрастните растения от корена излизат по няколко едногодишни стебла. Стъблата са силно разклонени, високи до 250 см, изправени, голи, обли отвътре шуплести, синьозеленикави. Листата са последователни, яйцевидно триъгълни , 3–4 пъти пересто насечени е линейно нишковидни до нишковидни крайни дялове. Долните листа са с дълги 3–6 см влагалища и дръжки, горните с разширени влагалища към стъблото, приседнали. Цветовете са хермафродитни събрани в сложен сенник без обвивка с диаметър 8–20 м, с 4-25 нееднакви по дължина голи главни лъча. Чашка липсва. Цветовете са жълти. Венчето е с 5 широко яйцевидни листчета, на върха косо врязани, дълги около 1 мм и почти толкова широки, несраснало. Тичинките са 5. Яйчникът долен. Плодът е двусеменен, яйцевидно продълговати, гол, дълг 4–10 мм, зеленокафяв, 1,5–3 мм широки, при узряване разпадащи се на две полуплодчета, с 5 надлъжни тъпи ребра. Цъфти юни – юли, плодоноси юли – август. Растението има силна, приятна миризма и сладникав остър вкус.

Използваема част. Използуват се зрелите плодовете (Fructus Foeniculi), етерично масло от резене (Oleum Foeniculi, Aetheroleum Foeniculi) и сироп от резене (Sirupus Foeniculi). Плодовете се събират преди пълното им узряване (по време на восъчната зрялост юли – септември). Цялата наземна част или само сенниците се ожънват рано сутрин или вечер, връзват се на снопчета и се оставят да доузреят на сянка. След това се овършават или изчукват, а плодчетата се прочистват чрез пресяване или превяване и се доизсушават на сянка, като се разстилат върху постелки или в сушилня при температура да 35 °C. Съхранява се в сухи, хладни и проветриви помещения, в несмляно състояние.

Химичен състав. Етерично масло 2–6% със съставки анетол (около 50–80%) и фенхон (5-20%), терпинеол, захари, белтъчни вещества, тлъсто масло, скорбяла, провитамин А, витамин C, и др.

Действие и приложение. Газогонно, спазмолитично и отхрачващо, апетитовъзбуждащо, слабително, диуретично действие. Има дълга история на билкова употреба. Прилага се при газове, при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, хроничен колит, увеличаване млякото у кърмачките, за пресипнал глас, като отхрачващо средство при бронхите и коклюш. Помага при лечение на камъни в бъбреците и когато се комбинира с пикочните дроги като мечото грозде, прави ефективно лечение за цистит. Прилагат се понякога и за регулиране на нередовната менструация. Корените се използуват при бъбречни болести и отоци като пикочогонно средство. Външно може да се използва за промивки и компреси за възпаление на очите и конюнктивит, като лапи при гнойни рани и циреи, както и за гаргара при възпалено гърло. Масло от копър (лекарствена форма) се предписва при газове и като отхрачващо средство.

Начин на употреба. 1 чаена лъжичка счукани плодчета се заливат с 200 мл вряща вода и престояват 20 мин в нея. Извлекът се прецежда, като при нужда се подслажда (за деца). Пие се 3 пъти по 60 мл за ден преди храна или се използва за гаргара.

Rp. Sem. Foeniculi 100,0 D.s. Запарва се една чаена лъжичка в една чаша вряща вода и се пие по ¼ чаша при стомашно-чревни колики.

При контакт с кожата сокът или етеричното масло може да предизвика фоточувствителност и / или дерматит при някои хора. Поглъщане на маслото може да предизвика повръщане, гърчове и белодробен оток. Избягвайте използването за малки деца, при цироза, чернодробни нарушения. Не трябва да се дава на бременни жени.