При рак на гърдата няма нужда от паника

1
191
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Октомври е обявен за месеца на борбата с рака на гърдата през 1985 година от компанията AstraZeneca. В началото идеята била да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на заболяването. Днес, октомври е месецът за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.

Ракът на гърдата не е предотвратимо заболяване, тъй като все още не са напълно изяснени причините за развитието му. Но, ако заболяването бъде открито в ранен етап, казват специалистите от Анадолу Медицински Център, резултатите от лечението могат да бъдат положителни.

„При рак на гърдата няма нужда от паника, а от здрав разум“, казва проф. д-р Метин Чакмакчъ, ръководител на новооткрития наскоро Център за лечение на рак на гърдата към многопрофилната болница в Истанбул. „Ние искаме жената да познава тъканната структура на гърдата си, защото по този начин ще може навреме да забележи промяната. Не очакваме жените да поставят диагнози като: “Тук има киста”, “Тук има рак”, а очакваме от тях да кажат “Има някаква бучка в гърдата ми, преди я нямаше”.

Такъв е примерът с Диана Живкова, която навреме напипва бучка на гърдата си. След консултация с лекари, те потвърждават диагнозата – рак на гърдата, и заключават, че трябва да се оперира. За късмет образуванието е било капсуловано, което я спасява от метастази. Историята на Диана и впечатленията ѝ от Анадолу Медицински Център прочетете тук

„Много е важно жените да упражняват самопреглед, продължава проф. д-р Чакмакчъ, и в момента, в който усетят някаква маса – главно в гърдата, но понякога може да се срещне и в областта на подмишницата, незабавно да се консултират с лекар. Симптомите, които насочват към диагнозата рак са кървав секрет от зърното; в напреднал стадий оток с кожа, наподобяваща портокалова кора; хлътване навътре на кожата на гърдата. Но това, което е по-важно – преди да се появят симптомите, ракът да бъде диагностициран чрез скрининг тест и по този начин някои маси да бъдат идентифицирани преди да се появят“.

Редовните медицински прегледи е добре да стартират след 40-годишна възраст, като специалистите препоръчват ежегодно да се извършва профилактичен преглед, мамография и ултрасонография. Поради структурата на гърдата, има случаи в които се изисква ядрено магнитен резонанс (ЯМР). Важно е да се отбележи, че лицата в риск – случаи на рак на гърдата по линия на майката, е необходимо по-рано и по-често да ходят на прегледи.

Центърът за лечение на рак на гърдата към Анадолу Медицински център предоставя комплексна диагностика и лечение – от рутинен скрининг до пластична хирургия – пълен пакет услуги, отговарящи на всички нужди на пациентите с рак на гърдата. Прочетете тук.