6 неща, които трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалути

3
456
Добави коментар
cryptomaniabg
cryptomaniabg

Криптвалутите са цифрови символи, обикновено представляващи монета, използвани като начин на плащане или често като форма на инвестиция. Ако за пръв път инвестирате в криптовалути, първо трябва да знаете няколко неща.  За разлика от фиатните пари, криптовалутите разчитат на криптографията, осигуряваща максимална сигурност и прозрачност и премахваща необходимостта от централен сървър или орган като банка.

Както винаги, тази статия не представлява инвестиционен съвет. Моля, направете собствено проучване.

 

Основните принципи: как работят криптовалутите?

Биткойн е първата циркулираща криптовалута, създадена от Сатоши Накамото, през 2008 г. Nakamoto направи Биткойн реалност чрез разработване на технология, наречена блок-верига.Blockchain е книга за запис на всяка сделка, която се е извършила между хората. Вместо да се хоства от централен сървър, той е обществено достъпен и се хоства от всеки, който иска да допринесе за сигурността му. Тези транзакции се групират в блокове, съдържащи уникален идентификационен номер и информация за блока, който е предхождан от него. CPU, които държат копие на блокчейн, се наричат ​​”възли” и те трябва да проверят всяка транзакция за валидност (те преминават през цялата верига, за да проверят дали блокът е уникален и дали има точната информация за блока, който е бил преди него).

За да се избегне добавянето на злонамерени блокове към веригата, дори ако те изглеждат валидни от възлите, се използва процес, наречен “добив”, за да се постигне консенсус кой блок ще бъде добавен. Минното дело (копаене на криптовлути) е като гласуване, но изисква ресурси, в този случай, изчислителна мощ. Като награда за посвещаването на ресурсите си за осигуряване на системата миньорите, които “гласуваха” за печелившия блок, получават монети. Така се издават новите монети в блок-веригата.

Потребителите могат също така да включат такса за транзакция, за да стимулират миньорите да работят първо върху тяхната транзакция. Миньорите разполагат с инструменти, за да проверят кои блокове са подозрителни и кои са законни. Като се има предвид, че удостоверяването на блок (минното дело) има разходи (електричество и оборудване) и че няма да получават възнаграждение от добив на блок, който не печели консенсуса, повечето от тях ще гласуват за валидния. За да се включи злонамерена сделка, човек ще се нуждае от невъзможно количество изчислителна мощ, за да спечели срещу огромния брой миньори, които го правят за наградата (и затова Bitcoin никога не е имал проблем със сигурността в своята 10-годишна история). По този начин блок веригата може да гарантира собствената си безопасност, без да е необходимо трета страна да удостоверява валидността на своите транзакции, за разлика от кредитни карти или банкови преводи.

Има няколко възможности за лесни и интуитивни приложения, разработени за работа с повечето криптовалути. Има кредитни, дебитни карти и няколко вина банкомати, които са насочени изцяло към използването на криптовалути.

 

В секцията ни с Често задавани въпроси можете да получите отговори на всичките си въпроси, свързани с криптовалутите на едно място. 

 

Научете повече за алткойните (алтернативните монети) 

По същество, алткойн е всяка криптовалута, която не е Биткойн. Въпреки че по време на писането Bitcoin има по-голяма пазарна капитализация от всички други алткойни, някои от тях предлагат функции, които Биткойн в момента не поддържа. Етериум например е много популярен алткойн, а също и платформа, използвана за разработването на други монети! Това са етикетирани означения ERC-20. Етикетите ERC-20 са “съвместими” с Ethereum (ETH), а повечето портфейли, които съхраняват ETH, също могат да съхраняват и преобразуват тези символи за ETH.

Прочетете нашата статия специално насочена към информация за това какво е алткойн и разликата между Биткойн и алткойните. 

На този линк можете да разгледате списък с различни алткойни, за които също имаме специално изготвени статии. 

 

Намерете надежден обмен на криптовалути

Обменът на криптовалути е платформата за закупуване и продажба на вашите монети. Ако искате да започнете да инвестирате в криптовалути, тези сайтове ще бъдат от съществено значение. Някои платформи позволяват на потребителя да купува своите криптовалути директно с фиатна валута, използвайки кредитни и дебитни карти или чрез платформа като PayPal.

Най-популярните и удобни подобни борси за търговия и закупуване на криптовалути можете да проверите в нашата статия за “ТОП 12 БОРСИ ЗА КРИПТОВАЛУТИ ПРЕЗ 2018г.”

 

Изберете правилния портфейл за съхранение

За да осъществите транзакция, използвайки криптовалути, първо трябва да я “подпишете”. Това е криптографски подпис, който доказва, че сте човекът, който има права над средствата, които изпращате. Подписвате транзакциите си с “частен ключ”. По подобен начин, за да получите средства, използвате “публичния ключ”. Това са комбинация от цифри и букви, които могат да шифроват и декриптират съобщение.

Има няколко вида портфейли, подходящи за различни цели. Те могат първоначално да бъдат класифицирани като софтуерни портфейли (т.е. приложение, инсталирано на работния плот на потребителя или мобилно устройство), уеб портфейли (страница, на която потребителят се регистрира и предоставя онлайн интерфейс като този на софтуерните портфейли) и криптовалутен хардуерен портфейл(специализирани устройства, способни да подписват транзакции само с едно кликване).

Важно е да се отбележи, че софтуерът на портфейла ще работи само на устройството, на което е бил първоначално инсталиран, така че винаги е важно да запазите физически архиви на портфейлите си (например буквално да ги записвате на хартия), в случай, че загубите устройството си, това е единственият начин да възстановите средствата си и да започнете да използвате други портфейли. Тези софтуери и уеб сайтове могат да създадат нов адрес (т.е. ключове) за потребителя и да направят лесен процеса на изпращане и получаване на криптовалути.

Има много разновидности на портфейли, предлагащи различни функционалности. Например портфейлът може да има минималистичен или по-интуитивен дизайн. Други предлагат допълнителни защитни слоеве, като многофакторно удостоверяване, или дори поддържат множество крипто-монети едновременно. Като цяло софтуерните портфейли са много по-безопасни от уеб-базираните портфейли. Въпреки че е удобно да имате достъп до портфейла си навсякъде в противоположност на едно устройство, това създава риск: ако по някаква причина паролата ви е изтекла, шансът някой да ви обере и да изтегли вашите монети е реален.

Биткойн портфейл – кой портфейл за криптовалути да избера

Как да купуваме криптовалути

Преди да инвестирате в криптовалута, първо ще  имате нужда от портфейл, който да я поддържа. Най-простият начин е да използвате уеб сайт като Coinbase за да купите популярни криптвалути на текуща пазарна цена с кредитна/дебитна карта и да ги прехвърлите на вашия адрес (публичен ключ) – буквено-цифров номер, който може да се показва от вашия портфейл. След приключване на транзакцията можете да проверите новия си баланс в софтуера на портфейла си.

Освен да купувате директно от уебсайт “брокер”, можете да извършвате по-усъвършенствани транзакции чрез борса за търговия като Binance, който ви позволява да поставяте поръчки за покупка/продажба с желаната тарифа.

В статията, която споделихме с вас по-горе има поставени линкове и за двете борси.

“ТОП 12 БОРСИ ЗА КРИПТОВАЛУТИ ПРЕЗ 2018г.”

 

Криптовалутите като клас активи

И накрая, преди да започнете да инвестирате в крипто пазара е важно е да сте наясно, че това е хипер рисков клас активи. Въпреки че високата променливост в  цените на криптовалутите е направила много ранни инвеститори милионери, тя също е значително по-рискова от инвестирането в активи като акции.

Когато започнете да инвестирате в криптовалути е препоръчително да започнете с по-големи монети като Bitcoin, Ethereum или Monero и с времето да разнообразявате с алтернативни монети, в чието развитие вярвате. По-малките монети обикновено са значително по-нестабилни и носят повече риск от провал, поради което е препоръчително да ги избягваме като новодошли.

 

Харесайте нашата страница във фейсбук и ни последвайте в Twitter.
Инвестирайте при нас и печелете напълно пасивно от реална бизнес възможност. 

 

Related