Ниско-протеиновата диета с високо съдържание на въглехидрати подобрява здравето на мозъка

1
128
Добави коментар
stupid
stupid

Ниско протеиновите и високо въглехидратни диети може да са ключът към дълголетието и здравословното стареене на мозъка, според ново изследване върху мишките от университета в Сидни.

 

Проучването показва за първи път, че една неограничена диета с ниско съдържание на белтъчини и богата на въглехидрати не само подобрява цялостното здраве, но и има защитни ползи за мозъка.

Понастоящем няма ефективно фармацевтично лечение за деменция – можем да забавим тези заболявания, но не можем да ги спрем – затова е вълнуващо, че започваме да идентифицираме диети, които оказват влияние върху възрастта на мозъка, казва водещ автор и кандидат-докторант Девин Уол.

 

Старшият автор на изследването професор Дейвид Льо Кутер заявява, че много култури, включително хората от Окинава в Япония и много части от Средиземно море отдавна са наблюдавали този ефект. Традиционната диета на Окинава е около девет процента белтъчини, което е подобно на нашето проучване, с източници, включващи постна риба, соя и растения, с много малко говеждо месо, казва той. Интересното е, че един от основните им източници на въглехидрати са сладките картофи.

 

За настоящото изследване изследователите са хранили мишките с комплексни въглехидрати, получени от нишесте, и казеиновите протеини, които се намират в сиренето и млякото. За да се оценят мозъчните ползи от диетата, учените са се съсредоточили върху хипокампуса, региона на мозъка, отговорен за ученето и паметта. Те са отбелязали подобрения в мъжките и женските мишки.