Марияна Николова – новият вицепремиер

2
631
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Шефката на кабинета на Валери Симеонов зае поста му в правителството на Бойко Борисов; депутатите от „Атака“ бойкотираха гласуването в Народното събрание

Със 116 гласа „за“, дошри от ГЕРБ, Обединените патриоти, „Воля“ и двама независими депутати и без нито един „въздържал се“ мнозинството в парламента освободи лидера на НФСБ Валери Симеонов и одобри началничката на политическия му кабинет Марияна Николова за неговия пост на вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика.

Против се обявиха 62-ма депутати, а представителите на „Атака“, коалиционни партньори в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти, не участваха в гласуването. Самият Симеонов, който подаде оставка като вицепремиер в петък след близо месец уличен натиск, коментира: „Надявам се след тази оставка коалицията да е по-сплотена“.

Марияна Николова е на 43 години, завършила е публична администрация и административни практики в СУ „Св. Климент Охридски“, магистър е по право на ЕС и стопанско управление. Специализирала е в Холандия, Финландия, Германия, Франция, Австрия и Великобритания. 

Професионалният й път започва като адвокат към Софийската градска колегия. След това става юристконсулт в столичната „Топлофикация“. Заемала е и различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Оглавявала е дирекция „Правно-нормативна дейност“ в Министерството на земеделието и храните, била е в управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

През 2015 г. е била експерт в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а през 2015-2017 г. ръководи отдел „Договорно-правен и правна защита“ в Националната електрическа компания (НЕК).

Родена през 1975 г. в Ботевград, където е завършила езиковата гимназия „Алеко Константинов“. Владее английски и френски език.

В интервю за в. „24 часа“ Марияна Николова разказва още за себе си: че има две дъщери – на девет и 16 година, омъжена е от 2002-ра, а съпругът й работи във фирма с основна дейност производство на мебели. 

Досега винаги съм била експерт и по-скоро технократ, отколкото политик, признава тя пред всекидневника. По думите й Валери Симеонов е открит и праволинеен човек, който подхождал честно към всеки проблем, изучавал го в детайли, допитвал се до мнението на експерти и специалисти.

За свои приоритети тя обяви изпълнението на управленската програма на правителството и приоритетите в коалиционното споразумение, а също така повишаване доходите на населението. Като теми от особено значение тя изведе за себе си здравеопазването и децата, които определи като „нашето злато“.

Николова обаче отказа да коментира думите на досегашния си началник по адрес на децата с увреждания и техните майки, които в крайна сметка доведоха до оставката му.

„На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих отправила каквито и да било изказвания. Моят изказ не е такъв“, уточни новият вицепремиер в първото си изказване пред медиите.

Тя подчерта, че никога не е членувала в партия, че е избрана за началник на кабинета на Валери Симеонов след конкурс и макар досега да е изпълнявала предимно административни задачи, ще се справи с новите политически отговорности, съпътстващи вицепремиерския пост. 

Няколкочасови дебати и взаимни словесни нападки между управляващи и опозиция предшестваха гласуването на кандидатурата й в Народното събрание. 

Предложението за персонални промени в Министерския съвет представи вторият вицепремиер от квотата на „патриотите“ – Красимир Каракачанов. От БСП настояха пред народните представители да се яви и самият премиер, защото по конституция отговаря за всички действия на своя кабинет и предлага неговия състав. 

„Днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата „морал“ от българския език. Вицепремиер, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца“, заяви лидерката на лявата опозиция Корнелия Нинова.

Каракачанов избухна срещу нейното изказване и настоя социалистите да изкарат едно доказателство.

Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов нападна остро БСП заради исканията им за оставка на целия кабинет: 

„Единственото което можеше да направите – и го правите перфектно и брилянтно, – е да предизвиквате конфликти, да предизвиквате скандали и да търсите, че това е единственото, което може да ви крепи на повърхността… Това ще ви срине в следващия момент, когато отидете на избори.“

Йордан Цонев от ДПС обаче също разкритикува управляващите и подчерта, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма да е рестарт на управлението:

„ДПС има от първия ден едно искане и това искане е националистите да не бъдат във властта. Най-естественото нещо, което може да очаквате от нас, е от същото в по-големи дози. От последните 10 години няма изкаран един цял мандат и всеки мандат завършва с протести, независимо кой управлява. Това не ви ли свети някаква лампа, че всички тук трябва нещо да променим?“ 

Източник: БНТ, БНР