НС отхвърли президентското вето върху по-високите данъци за старите коли

1
131
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Народното събрание отхвърли президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Със 130 гласа “за” и 46 “против” депутатите приеха отново измененията, с които данъците върху старите коли ще се увеличат. Новите текстове предполагат и по-високи данъчни ставки за жилищни имоти в български курорти и отлагане на реформата за таксата върху битовите отпадъци.

Припомняме Ви, че на 7 ноември депутатите решиха данъкът върху колите да се определя по нова формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. Така собствените на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози, а увеличението ще бъде с до 30%. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

На 13-и президентът Румен Радев наложи вето върху промените. Един от мотивите му бе именно увеличението на автоданъка, което ще засегне най-бедните българи. В подкрепа на ветото гласуваха от БСП и ДПС, но ГЕРБ, Обединени патриоти и ВОЛЯ събориха възраженията на държавния глава. С техните гласове промените бяха приети отново.