Лазерна епилация в Дерма Експерт Клиник (Сандански и Благоевград)

1
111
Добави коментар
maskk
maskk

Принцип на действие на лазерната епилация

Лазерната епилация се основава на селективно поглъщане на лазерният лъч от пигмента меланин, съдържащ се в косъма и придаващ неговият цвят. Косъмът е проводник на светлинната енергия до корена, където се трансформира в температура около 60 градуса. Така коренът се изгаря и повече косъм не се ражда. Основната разлика между Лазер и Фото епилация е: Лазерната епилация е ефективна при дълбоко разположени косми; светли косми; тънки косми; светли и тъмни кожи. Фотоепилацията е ефективна за плитко разположени косми; дебели косми; светли кожи.

Разликата между стари модели Лазерни апарати и новото поколение Диодни лазерни апарати е: Диодният лазер предпазва кожата от загряване и таргетира единствено косъм. Диодният лазер е изключително мощен и прецизен в параметрите си. Позволява третиране на тъмни кожи. Успешно се премахват тънки косми – тип мъх. Има 2 режима за работа – динамичен и статичен. Една от разликите е в усещането – динамичният е по-безболезнен от статичния – но не е за сметка на качеството на епилацията. Растежът на космите е цикличен и асинхронен процес.

Растежът на косъма има 3 етапа: анагенна, катагенна и телогенна фази. В анагенната фаза папилните клетки се съединяват с основата на космения фоликул и задействат растежа на косъма. Катагенната фаза настъпва, когато папилните клетки се отдръпват от фоликула и космите спират растежа си. Тоест косъмът се е отскубнал от корена. През телогенната фаза тялото отделя мъртвите косми. По време на катагенната и телогенна фази, лазерната епилация е неефективна, тъй като енергията не достига до корена на косъма. Ето защо колкото повече косми са в анагенна фаза толкова повече са атакуваните и повлияни косми по време на процедурата. Най-подходящо е да се започне лазерна епилация 20 дена след последната епилация – кола маска или епилатор. 20 дена след отскубване на космите, новите са в анаген, или косъм с корен. По време терапията с лазер не се препоръчва отстраняване на космите с корен, а единствено бръснене на зоните.

Как да се подготвим за лазерна епилация?

Първо и важно условие, за максимална ефективност, е да се прекрати премахването на космите с кола маска или епилатор 10 дена преди процедура с лазер. Целта е максимален брой косми да са в анагенна фаза на растеж ( косъм с корен). Лазерната епилация унищожава единствено косми в тази фаза. В човешкото тяло едва 20 – 30 % от космите са в анагенна фаза, това е и причината да се правят поне 6 бр. процедури за максимален ефект. Преди лазерната епилация желаната зона се избръсва старателно. Необходим брой процедури numbers-epilation-laserНеобходимият брой процедури е между 6 – 8 при зони по тялото. Също броят варира в зависимост от пола и индивидуалните особености на организма. Такива особености могат да бъдат: генетична предразположеност към повишено окосмяване, променен хормонален фон при бременност и кърмене, пубертет, климакс, хормонални заболявания, прием на хормонални медикаменти, противозачатъчни средства. Интервалът между процедурите е от 45 до 60 дена. Целта е космите да са в анагенна фаза на растеж. Ако процедурите се правят през по-дълъг интервал от време, *ефективността от лазерната епилация настъпва при повече от 6-8 процедури. *Ефективност = трайно намаляване на окосмяването в третираните зони с над 70%. Растящите косми ще са изключително тънки и малко като количество.

Ефектът

След лазерна епилация коренът на косъма и неговата външна част изгарят. Следващите дни се осъществява избутване на корена и подкожната част на косъма, което се проявява с появата им на повърхността на кожата, имитирайки растеж. Окапването на космите започва след 10-я ден от процедурата и продължава около 2 седмици. Ефектът от лазерната епилация се вижда още след първата процедура и се изразява в редуциране на броя на космите и забавяне на техния растеж в третираната зона. По време на втора и трета процедура окосмяването може да се засили. Това е така, защото се стимулира растежа на “заспали космени фуликули” и също периода съвпада с растежа на стари косми. С всяка следваща процедура космите все повече намаляват и оредяват, докато се достигне до изчезването им. Поддържащи процедури се правят веднъж годишно, при необходимост.