Почитаме Свети Климент Охридски

1
149
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес Православната Църква чества паметта на Св. Климент Охридски. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия. Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици.

Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: “Пространното житие на Климент Охридски” от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в “Краткото житие на Климент Охридски” или т. нар. “Охридска легенда” от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на “тукашния български диалект”.

Теофилакт е този, който го нарича “пръв епископ, който проповядвал на български език” и “най-учен мъж”, а Димитрий Хоматиан пише за Климент: ”Пръв той, заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд, усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ.”  

Днес Софийският университет “Св. Климент Охридски” отбелязва своя патронен празник. Имен ден днес празнуват всички носещи имената Климент, Климентина и Клементина. Екипът на “PoligrafF” честити на всички именици с пожелание за здраве и благополучие!