Затлъстяването е рисков фактор №1 за диабет тип 2

2
534
Добави коментар
borola
borola

Факторът затлъстяване се превръща във все по-сериозен здравен проблем по света. Само за последните 30 години броят на страдащите от затлъстяване се е утроил. Според данни на Националния здравен институт на САЩ тази зависимост е в пряка корелация с разпространението на още един сериозен здравен проблем – диабет тип 2. Според американските специалисти установената зависимост не е случайна.

Как се обяснява връзката затлъстяване – диабет?

В основата на затлъстяването стои натрупването на наднормени количества мазнини в тялото. Основните депа за складирането им са разположени в областта на корема и талията, бедрата, гърдите, шията и зоната над лакътя.
Установено е, че отложените мазнини провокират развитието на диабет по 2 различни механизма:

1. Нарушават способността на телесните клетки да реагират към инсулина, т.е. провокират инсулинова резистентност. При тези условия глюкозата в кръвта не се усвоява от клетите и се установява трайно повишаване на нивата на кръвната захар.

2. Мастните клетки отделят провъзпалителни фактори, които също затрудняват усвояването на глюкозата и задържат високи концентрациите й в кръвта.

Поради доказано силното влияние на телесните мазнини за трайно повишаване на кръвната захар, специалистите определят затлъстяването като рисков фактор №1 за развитие на диабет тип 2.

Неоспоримите ползи от намаляване на затлъстяването

Проучванията показват, че има съществени здравни ползи от дори минимално отслабване и редуциране на затлъстяването. Това важи включително при хора с предиабет – последния етап преди развитие на същински диабет тип 2.

От значение за риска от диабет е не само наличието на затлъстяване. По-определящ фактор е зоната на тялото, където са отложени наднормените мастни депа. Най-застрашени от диабет тип 2 и други сериозни здравни проблеми са хората със затлъстяване около корема и талията.

За справяне с този проблем се препоръчва прием на Калорекс/Calorex®. Той бързо топи мазнините на корема и талията и помага за трайно овладяване на затлъстяването. В комбинация с другите продукти от фамилия Калорекс действа за намаляване на апетита, ускоряване на метаболизма и поддържане на здравословно и идеално тегло.

Преглеждания:
440