Наднорменото тегло повишава риска от астма при жените

1
194
Добави коментар
borola
borola

Жените, страдащи от затлъстяване, са много по-предразположени към развитие на астма от тези с нормално тегло. Това сочат данни от проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Няколко успоредни проучвания на учените от тази институция са доказали, че повишен риск от развитие на астма, или от обостряне на нейните прояви, се наблюдава сред пълните жени на и над средна възраст.

Как е установена зависимостта между астма и наднормено тегло?

Американски учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията са проследили състоянието на няколко хиляди мъже и жени над 20-годишна възраст, диагностицирани с наднормено тегло. Установено е, че 15% от жените в тази група имали астма. За сравнение процентът на астматичките сред жените с нормално тегло е само около 7%. Проведени са изследвания за елиминиране евентуалното влияние на други фактори за повишеното разпространение на астмата сред жените с наднормено тегло и е направено заключение, че именно затлъстяването е основният фактор, отговорен за тази зависимост. Интересно е да се отбележи, че при мъжете не са отчетени данни за връзка между теглото и риска от развитие или обостряне на астмата.

Особености на астмата, провокирана от натрупване на наднормено тегло

Учените са установили, че астмата при жените със затлъстяване проявява известни особености, които я правят по-трудна за овладяване от стандартните форми на заболяването (алергична астма, нощна астма, аспирин-чувствителна астма или такава, която се обостря при физическо натоварване).

Астмата представлява автоимунно заболяване, а по-трудното й овладяване и по-острите й прояви при пълните жени се отдават на няколко фактора, които затлъстяването провокира:

– големите мастни отлагания предизвикват промени в секрецията на някои хормони и провъзпалителни фактори, което може да влоши проявите на астмата

– при затлъстяване често се стига до увреждане на черния дроб, който не успява да неутрализира токсините в организма. Това провокира различни алергични реакции, включително и астматични пристъпи

– прекомерното натрупване на мазнини в тялото може да влоши респираторните функции и да затрудни дишането, което също допринася за влошаване проявите на астмата

През последните години се наблюдава едновременно нарастване броя и на хората със затлъстяване, и на астматиците. Мнението на специалистите е, че за прекъсване на причинно-следствената връзка между двете състояния най-успешно би допринесла борбата с наднорменото тегло. Това би намалило и честотата на проява на астма сред жените по света.

За успешна борба с наднорменото тегло

Като първа стъпка за отслабване и регулиране на теглото се препоръчва комбинация от двигателна активност, спазване на здравословна диета и прием на качествени продукти за отслабване. Все повече позитивни отзиви потвърждават ползите от приема на продуктите от програма Калорекс/Calorex®. Разработени в 4 отделни форми, те предлагат 4 различни по методика, но еднакво ефективни подхода за изгаряне на мазнините в тялото и постигане на идеално тегло.

Преглеждания:
552