Прогнози за здравето при деца със затлъстяване

1
139
Добави коментар
borola
borola

В близкото минало се считаше, че усложненията, предизвикани от затлъстяване и наднормено тегло не застрашават децата. От една страна, проблемът с детското затлъстяване в миналото не е бил дори наполовина сериозен, колкото е в наши дни, а от друга – медицинате не е разполагала с данни как различните проблеми с теглото при децата оказват влияние на здравето им като възрастни.

Днес науката разполага с достатъчно информация относно последствията от нежеланото детско затлъстяване и специалистите дават ясни прогнози за това какви здравословни проблеми застигат пълните деца с напредване на възрастта им.

Здравни рискове и последствия при децата, страдащи от затлъстяване

Данните от много научни проучвания и публикации, касаещи темата затлъстяване при децата сочат, че зрели хора с наднормено тегло и затлъстяване, които страдат от тези проблеми още от детството си са силно застрашени от:

– диабет тип 2
– висок холестерол (хиперхолестеролемия)
– атеросклероза
– високо кръвно налягане (хипертония)
– жлъчно-каменна болест
– стеатоза (омазнен черен дроб)
– ортопедични проблеми
– синдром на хиповентилация (задух, лесна уморяемост, много нисък толеранс към физическо натоварване) и др.

Как затлъстяването в детска възраст влияе на живота и здравето в бъдеще?

Проследяването на състоянието на голяма част от децата със затлъстяване напред във времето е установило, че при повечето от тях проблемите с теглото се запазват в периода на зрелостта и след него. От друга страна се знае, че децата, които предприемат своевременни мерки за здравословно отслабване и нормализиране на теглото, и постигнат нормален индекс на телесна маса (ИТМ), са значително по-слабо изложени на риск от здравни усложнения – не повече от хората, които винаги за поддържали нормално тегло.

Доколко необходимо е намаляването на теглото в детска възраст и как може да се постигне здравословно отслабване?

Борбата с излишните килограми трябва да се води още от ранна детска възраст, за да се намали риска от бъдещи сериозни здравословни проблеми. За да има борбата със затлъстяването при децата успешен край се препоръчват няколко основни стъпки:

– да се насърчава детето да се движи повече

– да премине своевременно на здравословно хранене

– да се подпомага процеса с прием на качествени продукти за отслабване

Такива са продуктите от серия Калорекс/Calorex®. Те са доказано безвредни, а ефективността им е потвърдена от множество клинични проучвания. Отделните продукти от фамилия Калорекс помагат за потискане на апетита, забавяне усвояването на мазнините от храната и ускоряване на метаболизма. Тази широка гама от благоприятни действия позволява бърз и лесен избор на точния продукт според индивидуалните нужди на всеки човек, възрастен или дете, страдащ от затлъстяване.

Преглеждания:
587