Доказано е – затлъстяването води до дефицит на витамин Д

1
218
Добави коментар
borola
borola

Наскоро публикувано в журнала PLOS Medicine изследване доказва категорично връзката между два значими здравни проблема – затлъстяване и дефицит на витамин Д. Такава връзка отдавна се подозира, но вече е официално потвърдена. Информацията е особено важна за хората с наднормено тегло и висок индекс на телесна маса (ИТМ), както и за жените в менопауза. При много от тях критическата възраст е причина за поява на затлъстяване, а дефицитът на витамин Д се разглежда като сериозен рисков фактор за развитие на остеопороза.

Как се доказа връзката между затлъстяването и дефицита на витамин Д?

Изследването, за което стана дума, е проведено съвместно от американски и европейски учени и е първото, което доказва, че затлъстяването оказва пряко влияние за понижението на кръвните нива на витамин Д.
Учените са провели 21 паралелни проучвания сред над 42 хиляди възрастни европейци. Много често склонността към затлъстяване и ниските нива на витамин Д се дължат на чисто наследствени фактори. Затова в изследването не са вземани под внимание случаите, при което някое от двете състояния е с генетичен произход.

На какво се дължи взаимовръзката между двете състояния?

Прякото влияние на затлъстяването върху дефицита на витамин Д се обяснява с това, че този витамин е мастноразтворим. Поради тази му особеност голяма част от него се деактивира, разтваряйки се в наднормено отложените мастни депа при пълните хора. Така витамин Д не може да навлезе в кръвта и да се транспортира в тялото. Това води до редица здравословни проблеми, основният от които е бързото извличане на калций от костите и загубата на костно вещество – предпоставки за развитие на остеопороза.

Какво е заключението на изследващите?

Учените са установили, че всяко покачване на индекса на телесна маса с един пункт е свързано с понижаване на кръвните концентрации на витамин Д с 1.2%. Статистиката показва, че са налице глобални проблеми със затлъстяването и дефицита на витамин Д. От тези състояния страдат милиони хора по света. Затова заключението на учените гласи, че е необходимо да се вземат сериозни мерки за преодоляване на затлъстяването и намаляване на теглото. Това от своя страна ще доведе до овладяване на проблема с недостига на витамин Д.

Ефективно решение на проблема със затлъстяването

Хората с наднормено тегло далеч не са застрашени само от дефицит на витамин Д и развитие на остеопороза. Стига се и до други тежки последствия за организма – висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми. Всичко това затвърждава нуждата от ефективна борба със затлъстяването и наднорменото тегло.
Тази борба е гарантирано успешна, когато се разчита на природните продукти за отслабване от фамилия Калорекс/Calorex®. Техният прием помага за ускоряване на метаболизма и постигане на здравословно отслабване, без излишни рискове за организма. Продукти Калорекс елиминират затлъстяването и помагат за минимизиране на всички последствия от него.

Преглеждания:
429