Как храненето на предците ни и генетичната памет допринасят

1
102
Добави коментар
borola
borola

Изправянето на два крака е било истинско постижение за древните хора, след което за няколкостотин хиляди години еволюцията коренно е променила всички аспекти от живота на човека, за да се стигне до модерната ера, в която ежедневното преследване и дебнене на дивеч и събирането на ядки и корени на растения е заменено от отскачане до магазина, при това често с автомобил, вместо с „изморително“ ходене до там пеша. Индустриалната и земеделска революция от последните векове заби последния пирон в ковчега на природосъобразното хранене и снабдяването с естествени, непреработвани изкуствено продукти. Всички досегашни промени обаче сякаш бледнеят на фона на масивната трансформация, която се наблюдава в сферата на храненето и процесирането на хранителните продукти.

Ясно е, дори на моменти плашещо, че днес консумираме продукти, които нямат нищо общо с храната на предшествениците ни и още по-малко имат общо с естествените и природни храни. Това води със себе си цяла група от т.нар. Болести на цивилизацията, сред които се открояват затлъстяването, хипертонията, високият холестерол, диабета и още много, много други.

Съществуват няколко „примитивни“ племена по света, които са запазили хранителните навици на древните хора (някои от тези навици залягат като основни правила в популярната напоследък „Палеолитна диета“). Хората от въпросните племена са слаби, в перфектна форма и в много добро здравословно състояние и повечето от болестите на цивилизацията не ги засягат и дори не се срещат сред тях.

При представителите на модерните общества обилните хранения и редовната консумация на питателни продукти води до неизменно затлъстяване. Съществува хипотеза за участието в процеса и на генетичната памет на човешкия организъм, онаследявана още от древните поколения, която заблудена от хранителното излишество днес, спомага за отлагането на запаси и депа в тялото, които евентуално да се използват, ако се повторят условията на недоимък от отминалите епохи. Това обаче на практика няма как и не се получава, а наддаването на тегло и затлъстяването са повсеместни явления с всичките си последствия. Ето как напредъкът в много житейски области пряко и негативно повлиява най-важния житейски компонент – здравето.

Стига се до момента, в който здравословното състояние на тялото зависи в огромна степен от храненето и хранителните навици. Избягването на технологично преработените храни и търсенето на биопродукти, отгледани с възможно най-малка намеса, е сред основните съвременни стремежи за връщане към природата и предпазване от болестите на цивилизацията. Едно от постиженията на технологичния напредък е възможността да се създадат продукти, които да минимизират негативните ефекти върху теглото и с помощта на природната сила да спомогнат за поддържане на здравословни килограми.

Пример за безспорно ефективен такъв продукт е Калорекс. Той има комплексно действие за редуциране на теглото. Приемът му води до потискане на апетита, ускоряване на метаболизма, намаляване на образуването и увеличаване на изгарянето на мазнините, стопяване на прекомерните мастни натрупвания и нормализиране на серумния холестерол. Така Калорекс се превръща в здравословен съюзник в борбата на модерния човек с излишните килограми.

Преглеждания:
456