Защо напълняваме – ето от какво идват излишните килограми | Calorex

1
159
Добави коментар
borola
borola

Наднорменото тегло се причинява от различни фактори, с различно действие и влияние. Ще предложим на вниманието ви някои от основните:

1. Прекалено завишен прием на калории. Един от най-необяснимите парадокси на модерния свят е неравномерното, дори стряскащо нерационалното разпределение на хранителните ресурси по планетата. Налице е глад в огромни области, сред милиони хора, и същевременно ненужен излишък на храни по други места, особено в развитите държави. Логично там се наблюдава и най-голям процент на затлъстяващо население. Консумацията на висококалорични фаст-фууд и подсладени храни и напитки се е увеличила главоломно в последните години, калориите, идващи от въглехидрати, и натрупващи се като мастни отлагания в организма, са главната причина за напълняването на все повече хора, за съжаление много от тях– младежи.

2. Водене на заседнал начин на живот. Слабата физическа активност – прекарвайки дните пред компютъра на работното място и вечерите пред телевизора на дивана вкъщи- силно предразполага към напълняване и допълва ефекта на обикновено високо калоричните употребявани храни. Много хора спортуват в свободното си време, но е доказано, че физическата активност, дори да е висока, не може да компенсира негативния ефект на нездравословните храни. Все пак обаче движението има позитивен ефект върху синтезата и функциите на хормоните, които пък определят реакцията на организма към храната. Инсулиновите нива например са силно асоциирани с физическата активност. “Заседяването” дебалансира отделянето на инсулин и води до напълняване, диабет и всички последствия.

3. Недоспиването. Според проучвания на лекари и учени недостатъчният сън удвоява риска от излишно повишаване на теглото при възрастни и деца, т.е. епидемията от затлъстяване в голяма степен се дължи на “тихата епидемия” от безсъние и проблеми със съня. Връзката се обяснява с хормоналните промени, които липсата на сън предизвиква, и които водят до повишаване на апетита: ако не спите достатъчно, се повишава нивото на хормона грелин, стимулиращ апетита. В същото време се синтезира по-малко лептин, който пък отговаря за потискането на апетита.

4. Други ендокринни нарушения, предизвикани от някои храни. Много сладки продукти съдържат фруктоза, за която последни данни сочат, че повлиява негативно енергийния метаболизъм на липидите и предизвиква чернодробна стеатоза и метаболитен синдром. Като ефект се наблюдава прекомерно натрупване на липиди в организма, хипертония, резистентност към инсулин, диабет и затлъстяване. Учените, сравнявайки реакциите на организма към глюкоза и фруктоза, са открили, че при консумация на глюкоза, мозъчните центрове, отговарящи за регулирането на апетита, са активни. Приемът на фруктоза обаче ги оставя неактивни, което води до липса на контрол върху апетита и лесно преяждане и прекаляване с храненето.

5. Прием на някои медикаменти. Много хора реагират на страничните ефекти на някои лекарствени средства и натрупват излишни килограми, приемайки ги.

6. Наднорменото тегло има свойството да се самовъзстановява. Колкото по-дълго човек е с наднормено тегло, толкова по-трудно е да се отърве от него.

7. Ген на затлъстяването. 1 на всеки 6 човека носи коварен ген, чиято експресия предразполага към повишено хранене, забавено усещане за ситост и в крайна сметка до натрупване на излишно тегло.

Наднорменото тегло е сериозно състояние, което изисква сериозно внимание и отношение. Финансовите интереси и спекулации в последните години изваждат на преден план много лекарствени средства, които се препоръчват с анти-затлъстяващо действие. Много от тях обаче имат реверсивен ефект, т.е. загубеното тегло лесно се връща след време. Освен това имат и много неизвестни и недобре проучени прояви. Естествено и безвредно природно средство, което гори мазнините и понижава теглото, позволявайки неговото последващо поддържане, е Калорекс. Предлага се в няколко различни форми, съобразени с индивидуалните нужди на хората, които го приемат.

Преглеждания:
661