Суха кашлица при детето? Да я излекуваме!

1
188
Добави коментар
biomall
biomall

Детето кашля сухо – какво значи това и как да му помогнем?

Това е един от най-основните симптоми на грип и простуда – сухата кашлица. Пристъпите са изнурителни за възрастните, камо ли за децата. Основната задача на родителите в този случай е колкото се може по-бързо да облекчат страданията на детето, да премахнат възпалението в гърлото и да намалят изразеността на пристъпите.

Защо се появява при децата и с какво е опасна кашлицата?

Най-разпространената причина за развитието при децата на суха кашлица са острите респираторни вирусни заболявания, чийто пик е през есенно-зимното време. По принцип болестта започва с леко парене или дразнене в гърлото, което по-нататък става причина за кашлицата.

Интересно: Не всеки знае, че всъщност кашлицата е защитен механизъм. С помощта на кашлицата организмът се опитва да се избави от чуждите частици и микроорганизми в пътища на дихателната система. Благодарение на този рефлекс в горните органи на дихателната система се създава налягане, което изтласква дразнещите частици. Но този защитен механизъм по-нататък може да създаде проблеми. Пристъпите изнуряват организма, а липсата на адекватно и своевременно лечение на основното заболяване води до прогресирането му.

При прогресиране на болестта сухото кашляне може да се смени с влажно. Но след като всичките секрети излязат навън, кашлицата отново ще стане суха. Кашлица също може да възникне при бактериална инфекция на дихателните пътища или да възникне при алергична реакция.  В последния случай е важно да се избягва контактът с алергена, а ако това е невъзможно, регулярно да се приемат противоалергични препарати.

Ако кашлицата не се лекува, с течение на времето може да се развие хронично възпаление на бронхите (хроничен бронхит) – състояние, което се поддава трудно на лечение. Продължителната суха кашлица изтощава детето. Долната обвивка на дихателните пътища при децата е подложена на дразнение, в някои случаи се появява кръв.

Особености при лечението на деца със суха кашлица

Преди да пристъпят към лечението на сухата кашлица, родителите трябва да имат предвид някои важни аспекти на този проблем:

Това, което причинява кашлицата, не винаги са простудяването и настинките. Това значи, че детето задължително трябва да се прегледа от лекар, който ще проведе грамотна диагностика и ще установи истинските причини за появата на суха кашлица при детето. Ако това не се направи, а се прибегне до самолечение, има вероятност да навредите на детето си, като му давате грешните лекарства. Обръщайте внимание на формата на препаратите. При кашлица основното оръжие в са специалните препарати против кашлица. Но когато става дума за деца, трябва задължително да внимаваме какви препарати даваме. Знаете ли, че не се препоръчва на малки деца да се дават таблетки и капсули, защото трудно ги преглъщат? За децата са за предпочитане лекарствата в течна форма – под формата на сиропи и разтвори. Изборът на необходимата дозировка зависи от възрастта на детето, заболяването му и редица други обстоятелства, за които ще Ви разкаже лекарят. Обърнете внимание на състава на препарата. Четете инструкцията към него внимателно, уточнете състава, дозировката, задължително се консултирайте с медицинско лице. Добре е и да се поинтересувате от опита при използването на даденото вещество, за щастие, благодарение на интернет този тип информация се намира изключително лесно и свободно. Следва общото правило за лечение на простудни болести и кашлица. Помнете, че на детето трябва да му се осигури почивка и много течности. Погрижете се въздухът в стаята, където е детето, да е влажен. Използвайте овлажнители. Популярни средства при суха кашлица

За лечението на суха кашлица при дете се използват няколко вида средства срещу кашлица:

Блокиращи рефлекса за кашляне, снемащи раздразнението в гърлото. Които подпомагат преминаването на сухата кашлица във влажна. Комбинирани.

Що се отнася до първите, сред тях има лекарства, които действат на периферните звена на рефлекса за кашляне, а също и препарати, които действат непосредствено върху центъра за кашляне. Тези препарати трябва да се приемат с повишено внимание, само при лекарска препоръка, тъй като те могат да доведат до развитие на редица странични ефекти, включително и от страна на нервната система. Четете инструкциите им внимателно, защото много от тези лекарства са разрешени само за деца над 12 години.

Важно: Деца до 2 години не бива да използват препарати, които потискат рефлекса за кашляне, защото на тази възраст вероятността от развитие на странични ефекти е много голяма. След навършване на 2 годинки някои препарати от тази група може да се приемат.

Препаратите с местно действие премахват дразнението на лигавицата на дихателните пътища, намаляват спазмите и разширяват гладките мускули в стените на бронхите, като така облекчават симптоматиката на кашлицата.

Що се отнася до препаратите за втечняване и подобряване отхождането на секретите, то те въздействат така, че отхождането на секретите се случва без увеличаване на обема им, което е много важно, особено при децата.

И, накрая, комбинираните препарати срещу суха кашлица се използват за намаляване изразеността на кашлицата, за извеждане на секретите и дори за понижаване на температурата (ако тя е била висока).

Антибиотици при суха кашлица

Решихме да се спрем отделно на темата за антибиотиците при суха кашлица. Защо? Работата е там, че тези препарати често, за съжаление, се използват, без да е необходимо това. А безконтролният прием на тези антибактериални средства водят до развитие на сериозни усложнения. Още веднъж ще Ви напомним, че антибиотиците са препарати, които се използват при бактериални инфекции, срещу вируси те просто не работят. Затова, ако Вие или Вашето дете сте с вирусна инфекция, антибиотиците просто няма да Ви помогнат.

Антибиотиците са уместни само в случай, че има сериозно бактериално поражение на дихателните органи или има опасност да се развие пневмония и други бактериални усложнения. Решението за това се взема само от лекар, който преценява ситуацията и изписва антибиотици, изхождайки от резултатите на клиничната картина и данните от изследванията.

Какво можем да направим срещу суха кашлица в домашни условия?

Вкъщи на помощ в справянето със сухата кашлица могат да помогнат следните процедури:

Инхалации. Това е разпространен метод за лечение на патологии на горните дихателни пътища. Най-лесният вариант е парната инхалация с разтвор от сода, която особено добре помага при постоянна кашлица при децата. Но в никакъв случай не правете инхалациите с прекалено гореща пара, която може да изгори обвивките на дихателните пътища. Температурата на водата при инхалации не трябва да е повече от 40 градуса по Целзий. Много течности за пиене. Давайте на детето си много да пие. Това може да е и обикновена минерална вода, и билкови чайове, и сокове. Повечето течности помагат да се избегне обезводняването при температура, усилват кръвотока, а освен това помагат по бързо да се избави организмът от токсичните вещества и вирусните частици. Горещо мляко със сода. Популярен народен метод за лекуване на суха кашлица. Тази напитка се пие на малки глътки, за да не се изгори гърлото. Сок от черна ряпа. С този метод суха кашлица лекуват от векове. Сокът от черна ряпа с мед е отличен начин за справяне с пристъпите на сухата кашлица.