Метаболизъм – основа на всички основи | Calorex

1
81
Добави коментар
borola
borola

Какво представлява метаболизмът?

Метаболизмът е сложна реакция от взаимоприпокриващи се биохимични процеси, която осигурява функционирането на организма.
Метаболизмът е постоянен, ежесекунден процес, в хода на който произтичат изменения на едни и натрупване на други молекули; отделяне от организма на ненужни молекули и образуване на нови. В резултат на този процес, в организма се образува енергията, извеждат се токсини и шлаки, които са били преработени и вече не са необходими.

Скоростта на метаболизма е генетично предопределена и не може да бъде изменена?

Всеки човек има някои особености на обмяната на веществата, с които се ражда и на които не може да се повлияе. Но основна роля в процеса на метаболизма играят придобитите фактори. Ако вие ядете повече, отколкото ви е необходимо, ще пълнеете, независимо с какъв метаболизъм сте се родили. От друга страна, ако един човек се окаже в условия на гладуване, дори и при забавен метаболизъм, все едно, той ще слабее. Видно е, че основната роля играят придобитите фактори, т.е. особеностите на нашето поведение.
Трябва да се каже, че в основата на метаболитно разстройство лежат заболявания на ендокринната система.

Кои заболявания се явяват резултат от метаболитни нарушения?

Най-честите заболявания са диабет и затлъстяване.

Затлъстяването често се нарича болестта на XXI век. През последните години, неговото разпространение достига до епидемични размери. Прекомерното покачване на телесно тегло е резултат на метаболитни нарушения, при които организма натрупва излишно количество калории. Този излишък на мастна тъкан води до затлъстяване.

Захарният диабет също е едно от най-честите заболявания на съвременното общество.
Диабет се развива в резултат на нарушено производство на хормона инсулин, който регулира нивото на глюкоза в кръвта.
Поради недостатъчни или лоши действия на този хормон, нивото на кръвната захар се повишава. Това състояние може да доведе до сериозни усложнения.

Преглеждания:
609