Детският научен център с планетариум ще бъде обособен в сградата на Морска гара

1
134
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Детският научен център с планетариум ще бъде обособен в сградата на Морска гара. Това стана ясно от изказване на зам.-кмета Йорданка Ананиева в рамките на днешното редовно заседание на Общински съвет. Мястото, определено за реализиране на проекта, е вторият етаж на сградата, разположена в свободната зона на бургаското пристанище.

Припомняме Ви, че стойността на проекта е близо 700 000 лева. Те обаче няма да дойдат от общинския бюджет, а ще бъдат осигурени чрез дарение. Партньори в проекта, освен бизнеса, са министерствата на транспорта и енергетиката, както и ДП “Пристанищна инфраструктура”.

Идеята е Центърът да разполага с три основни експозиционни площи – Иновации, Енергия и Откривателство. Експозициите в тях ще бъдат минимум 15. Темите ще бъдат енергия, екология, морски транспорт, археология и иновации. Имайки предвид местоположението на Центъра, морската тематика ще бъде широко застъпена.

В отделна част на Центъра ще има и обособен Планетариум, който ще бъде интересно място за посещение не само от деца, но и от възрастни. Той ще бъде с 8-метров купол, който ще заема пространства от първия и втория етаж на Морската гара.

Очаква се строителните дейности да започнат рано през 2019-а година.