Работещите жени в България печелят с 14% по-малко от мъжете

1
100
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Работещите жени в България печелят с 14% по-малко от мъжете. Това съобщи КНСБ в Деня на равното заплащане между мъжете и жените. Според синдиката 44 на сто от жените у нас живеят в риск от бедност.

Статистиката показва, че дамите са концентрирани в ниско платени отрасли, в които средното възнаграждение е от 670 до 900 лева, при средна заплата за страната 1135 лева.

Според данните на КНСБ жените по-трудно се реализират в желаната от тях професия, особено майките на малки деца.

В тази връзка синдикатът ще настоява да се въведат данъчни облекчения за фирмите, инвестиращи в детски градини, занимални и зелени училища.

„Мъжете превъзхождат жените на ръководни позиции в повечето сектори. Жените мениджъри също така съобщават за по-голямо напрежение между трудовия и семейния им живот, което пречи на сигурността на тяхната кариера“, каза Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

„Едва ли не продължава да битува това, че жените стават за изпълнители, но не стават за началници. Нещо повече – внушава се, че жените не искат да стават началници, защото това е отговорност“, коментира доц. Лилия Димова, директор на Агенция за социални анализи.