Тарас Березовиц: Украйна няма да позволи проблеми с доставките на газ до ЕС

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Тарас Березовиц, Кадър Нова тв

Украйна няма да блокира руския газ, който стига до Европейския съюз. Това каза политическият анализатор Тарас Березовиц в ефира на „Плюс-Минус ” по Нова тв.

„Ние подкрепяме своите съюзници, подкрепяме и Европейския съюз. Ние сме зависими от своите съюзници в Европа и от България. От друга гледна точка – сега е много добро време за администрацията на Доналд Тръмп да покаже кой контролира на ситуацията. За президента Тръмп е моментът на истината и той може да наложи санкции срещу „Северен поток” 2, например. Американската администрация заплашваше да направи така, защото казваше, че „Северен поток” 2 е проект, който работи срещу интересите на Съединените щати и Европейския съюз. За Белия дом е добър шанс сега да покажат на Русия кой е шефът”, каза анализаторът.

„Ние поддържаме своите съюзници и подкрепяме опитите на своите приятели в България. Украйна няма да позволи никакви проблеми с доставките на газ до Европейския съюз и България. Но и очакваме от партньорите си, и от България много да бъдат много категорични в позицията и политиката си срещи руската агресия. Ако Русия не бъде овладяна, в Украйна ще видим ескалация на тази ситуация, което ще бъде явна заплаха и за съюзниците ни в Европа, и за България”, добави още Березовиц.

Според него военно положение няма общо с изборите. Той обясни: Първоначално се говореше военното положение да е за 60 дни, което щеше да измести изборите, защото президентската кампания е 90 дни, но сега няма да се промени нищо, кампанията ще започне навреме, президентът ще бъде избран навреме. Има опити за внушение, че президентът се опитва по тази начин да манипулира датата на изборите, за да си осигури по-добри шансове, но вчера беше показано, че има компромис.”

Има подозрения, че правителството и президента ще използват правомощията, които им дава военното положение, каза Березовиц: „Но в крайна сметка, никой не знае как точно действа военното положение в украински условия. Медиите много внимателно следят действията на правителството. Сигурен съм, че няма да има ограничаване на свободното слово или други права, защото ако се случи, всички медии в Украйна ще гръмнат”.

Според него конфликтът е предизвикан от Русия.„Мисля, че руснаците го направиха нарочно. Защо – не знам. Някои смятат, че е заради ниския рейтинг на руския президент и че той иска да покаже мускули, но тази ситуация може да има много лоши последствия за Русия и за руската икономика. Вчера видяхме проблемите им с руската рубла, а рейтингът на руските компании се срива много бързо. За Украйна също може да има някои икономически последствия, въпреки че икономическата и политическата ситуация изглеждат стабилни.