13 удивителни факти за черните дупки

1
126
Добави коментар
setlans
setlans

Черните дупки са области в пространство-времето, които поглъщат всичко, включително светлината. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно.

След образуването на черна дупка тя може да продължи да расте, поглъщайки маса от заобикалящото я пространство. Чрез поглъщане на други звезди и сливане с други черни дупки, може да се формират свръхмасивни черни дупки с милиони пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.

Днес ще разгледаме 13 удивителни факти за черните дупки:

Черните дупки въздействат върху времето

Точно както часовникът работи по-бавно, когато е по-близо до морското равнище, отколкото на космическата станция, така часовниците биха се движили много бавно, в близост до черни дупки. Всичко е свързано с гравитацията.

Най-близката до Земята черна дупка се намира на 1600 светлинни години.

В нашата галактика има много черни дупки, но тази която би могла да ни унищожи, все още се намира далеч от границите на Слънчевата ни система.

Стойте далеч от хоризонта на събитията

Хоризонт на събитията е нещо като граница на черната дупка. Това е точката, в която няма връщане. Преди тази точка бихте имали шанс да избягате. След нея…няма шанс.

В центъра на галактиката Млечен път има огромна черна дупка

Тя се намира на 30 000 светлинни години и е 30 милиона пъти по-голяма от нашето слънце.

Черните дупки накрая се изпаряват

Според познанията ни, нищо не може да избяга от черната дупка, освен…радиацията. Според някои учени, тъй като черните дупки излъчват радиация, те губят от масата си. Този процес има потенциал да убие в крайна сметка черната дупка.

Черните дупки имат формата на сфера

Много често черните дупки са изобразявани като тунели. Това е така, защото се илюстрират от гледна точка на гравитационните кладенци. В реалност, те са по-скоро сфери.

Нещата стават странни, когато се доближат до черна дупка

Черните дупки имат способността да изкривяват самото пространство, и тъй като те продължават да се въртят, това изкривяване също се изкривява. Това е безкрайна регресия на изкривявания.

Черните дупки не винаги са черни

Макар че са известни с това, че са черни и поглъщат светлина, черните дупки излъчват електромагнитно излъчване. Това означава, че не е задължително да са черни.

Черните дупки не са само разрушителни

Според различни теории и проучвания, те могат да бъдат и полезни. Според многобройните теории, те могат да бъдат използвани за добиване на енергия и пътуване в космоса.

Има различни видове черни дупки

Според съвременните астрономи има различни видове черни дупки. Някои от тях са:

Заредени – заредени са тези черни дупки, които притежават електрически зарядМикро – мини или микро черни дупки са тези, за които квантовите механични ефекти играят особено важна роляВиртуални – виртуални са тези черни дупки, които съществуват временно, в резултат на квантово колебание в пространствотоДвойни – това е система от две черни дупки, които се намират в тясна орбита една около друга
Първата идея за съществуването на черни дупки

Много хора си мислят, че Алберт Айнщайн открива черните дупки, но това съвсем не е така. Идеята за тяло, толкова масивно, че дори светлината да не може да го напусне, е предложена за пръв път от английския геолог Джон Мичъл през 1783 г.

Черните дупки могат да бъдат много плътни

За да имат достатъчно гравитация, за да задържат дори светлината в себе си, черните дупки трябва да съдържат огромно количество маса, в изключително малко пространство.

Това означава, че те трябва да имат маса от около 10 до 30 милиарда пъти масата на Слънцето.

Бели дупки?

Както вече споменахме, черните дупки са най-известни с това, че засмукват всичко, което се доближи до хоризонта на събитията. След като масата попадне в черна дупка, тя се смачква толкова силно, че отделните и компоненти се разпадат на субатомни частици.

Според някои учени, след това материята се изхвърля в явление, наречено бяла дупка.

Сетланс