Профилактика на атопичен дерматит при кърмачета и деца

1
601
Добави коментар
borola
borola

Дерматологичната практика сочи, че диагнозата „атопичен дерматит“ е сред най-често поставяните в кърмаческа и ранна детска възраст. При голяма част от малките пациенти проявите на хроничното кожно заболяване отшумяват с времето. Докато това се случи обаче те изпитват сериозен дискомфорт. Съществуват безброй методи, които помагат за справяне със симптоми на най-често срещаната екзема. Едва ли обаче има по-ефективно средство за лечение от превенцията.

Превенция на атопичен дерматит при кърмачета и малки деца
Хидратиращи продукти

Известно е, че характерните за атопичния дерматит възпаления и зачервявания по кожата на малчуганите се дължат на нарушената кожна бариера. Специалистите съветват родителите да сведат до минимум риска от увреждане на епидермалната бариерна функция на своите наследници и да ограничат трансепидермалната загуба на вода, като ежедневно нанасят след къпане качествени хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Научно доказано е, че прилагането на тези средства върху кожата на бебета през първите 6-8 месеца от появата им на бял свят значително намалява риска от развитието на атопичен дерматит в по-късен етап от живота им.

Тези микроорганизми неслучайно са познати като „полезни бактерии“. Младите семейства могат да се уверят в благотворното влияние на пробиотиците, които успешно се използват за превенция на атопичен дерматит при мъниците. Учените са единодушни, че пробиотиците намаляват възможността от появата на хроничното кожно заболяване в детска възраст с близо 20%.

Майчино мляко

Данните от редица изследвания сочат, че кърмата е най-сигурното средство за защита от атопичен дерматит през първите четири месеца от живота на новородените, които имат генетична предразположеност към кожното заболяване. Превантивните й свойства срещу най-разпространения вид екзема обаче не са доказани, когато не е налице наследствена обусловеност.

Всичко за проявите на атопичен дерматит при най-малките на едно място

Ако въпреки предприетите профилактични мерки, малчуганът попадне в клопката на кожното заболяване, близките му не бива да губят присъствие на духа. Извор на сила и увереност в борбата с възпаленията и зачервяването на нежната детска кожа могат да намерят в лицето на висококвалифицираните медицински специалисти от програма Лекзема. Те са готови да им окажат първокласна помощ посредством безплатни прегледи и онлайн консултации и да им помогнат да контролират състоянието по възможно най-добрия начин.

Преглеждания:
656