Ключът към лечението на атопичен дерматит

1
495
Добави коментар
borola
borola

Атопичен дерматит (екзема) е дерматологично заболяване, което много по-често засяга бебета и деца, отколкото възрастни. Типичните прояви са много суха кожа, сърбеж и зачервяване, както и лющене на кожата.

Атопичната екзема е хронично-рецидивиращо възпалително кожно заболяване с изразена генетична предразположеност.

Въпреки че точната причина за това кожно заболяване не е напълно ясна, се смята, че атопичният дерматит представлява свръх реакция на имунната система към определени дразнители, които влизат в контакт с кожата. Сред основните причини за обостряне проявите на екзема са определени сапуни, перилни препарати, някои материи и тъкани, прекомерно излагане на горещо или студено или някои алергени. Стресът също е сред факторите, които допринасят за обостряне на състоянието.

Ключът към лечението на кожното заболяване се крие в това да се определи каква е главната причина за обострянето на атопичния дерматит и да се намалят възпалителните процеси в организма, респективно да се неутрализират причинителите.

В голяма част от случаите на екзема се дължат на проблеми с храносмилателната система и по-специално на две конкретни нарушения:

Някои хранителни алергии се развиват с времето. Когато човек смята, че в даден етап от своя живот не страда от алергия към определени храни не означава, че към настоящия момент не може да се развие такава.
Сред основните храни, които е възможно да предизвикат алергична реакция са млечни храни, соеви продукти, фъстъци, пшеница, дървесни ядки, риба и черупчести морски организми, яйца, както и определени изкуствени оцветители или добавки, които присъстват в режима на хранене.
Изключването на тези храни поетапно улеснява идентифицирането на конкретния причинител, но могат да се спрат всички заедно за по-добър и по-бърз резултат.

Дисбиоза (анормална чревна флора)

Това състояние се характеризира с доминиране на вредните микроорганизми в чревната флора. Прекомерният растеж на броя на вредните бактерии в червата е честа причина за екзема.
Сред основните нарушители на баланса на чревната флора са прекомерната консумация на захар, рафинирани въглехидрати и преработени храни, бедни на фибри и хранителни вещества, както и приемът на антибиотици.
Възстановяването на баланса в чревната флора съдейства за облекчаване проявите на екзема.

За по-малко страдание и по-дълги периоди на ремисия на атопичен дерматит

Ограничаването на всички възможни причинители на атопична екзема значително облекчава страданието на хората, които се борят с това неприятно кожно заболяване. Следването на подходящ хранителен режим също е от ключово значение за удължаване на периодите на ремисия и облекчаване на състоянието.
Програма Лекзема, която обединява усилията и компетентното мнение на висококвалифицирани медицински специалисти, предоставя възможност за индивидуална консултация и полезни съвети относно кожното заболяване.

Преглеждания:
762