Подуване на клепачите при екзема на лицето

1
468
Добави коментар
borola
borola

Подуването на клепачите е неприятно състояние, което може да изненада всеки и по всяко време. Причината е в многото фактори, които може да доведат до подуване на клепачите. Когато не е резултат от продължително разтъркване, раздразнение или травмиране на клепача, подуването може да симптом на обострена екзема на лицето (дерматит на лицето). Възможно е дори да се наблюдава специфична форма на екзема на клепачите, засягаща само кожата около очите, а останалата част на лицето остава незасегната.

Подуване на клепачите – типичен симптом на екзема

Екземата, локализирана по кожата на лицето, може да засегне и клепачите. В резултат най-често се развива хиперемия (зачервяване) с повишен приток на кръв и трудното й оттичане от фините съдове около окото. Това може да доведе до характерното подуване на клепачите.
В случаите, когато подуването на клепачите е резултат от обостряне на екземата са налице и други придружаващи симптоми като:

сърбеж на клепачите
лющене на кожата
повишена чувствителност на повърхността на клепачите

Характерното в тези случаи е, че подуването на клепачите е често оплакване, съпровождащо периодичното обостряне на екземата. За справянето с него е необходимо справяне с различните причини, водещи до обостряне на екземата на клепачите.

Екзема на клепачите – типове

В зависимост от причините се разглеждат отделни видове екземи на клепачите:

атопичен дерматит на клепачите – засяга най-често децата и се проявява успоредно с други форми на атопия – астма, алергичен ринит и др. Причина за появата му са нарушения във функциите на имунната система. В повечето случаи състоянието се израства с годините и проявите му затихват
себореен дерматит по кожата на клепачите – най – често срещаната форма на екзема на клепачите. В повечето случаи се развива като придружаващо състояние при себорея по лицето. Тогава освен клепачите са засегнати и себорейните зони около брадичката, носа и веждите
контактен дерматит на клепачите – появява се като алергична реакция към козметични продукти или към различни материали, с които клепача влиза в контакт при носене на очила, кърпи за глава, шапки и др.

Подуване на клепачите при екзема – лечение

Като всяка форма на екзема, и тази, засягаща клепачите, изисква консултация с дерматолог. Лечението е продължително поради характерните периоди на ремисия и обостряне. От ключово значение е да се елиминират подлежащите причини за хронично подуване на клепачите и да се придържате стриктно към лекарските препоръки.

Програма Лекзема дава възможност за периодични безплатни прегледи и училища за хора с всякакви форми на екзема. Екипът на програмата предлага и възможност за онлайн консултации със специалисти за даване на насоки за комплексното лечение и трайно подобряване вида на кожата при пациенти с екзема.

Преглеждания:
1 712