Държавата даде още 19 млн. лв. за строежа на „Арена Бургас“

1
154
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Правителството одобри допълнително 18.8 млн. лв. по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г., които ще бъдат пренасочени за доизграждането на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“. Парите не бяха предвидени с приемането на Закона за държавния бюджет на 2018 г., поради което ще трябва да дойдат от Централния бюджет.

В мотивите към днешното решение на Министерския съвет се посочва, че в хода на изпълнението на дейностите по проектиране и изграждане на многофункционалното съоръжение и след извършени обосновки, допълнения, подробни изчисления, работни детайли, е установена необходимостта от изпълнение на допълнителни строително-монтажни дейности за реализация на проекта. Те, според МС, не се явяват промяна на инвестиционните намерения, а тяхно развитие е съобразено с възникнали обстоятелства, които не е могло да бъдат предвидени преди стартиране на изпълнението им.

През септември министър-председателят Бойко Борисов инспектира строежа на залата и установи, че построяването на залата ще се забави с около девет месеца и ще трябва да се налеят още държавни пари. Първоначалните разчети бяха, че цялостната инвестиция ще е за 38 млн. лв., пише „Дневник“. Впоследствие обаче се оказва, че цената ще скочи до около 50 млн. лв. От спортното министерство обявиха, че се оказало, че „има високи подпочвени води, а близостта до пътя довела до нуждата от изграждане на по-солидни подпорна стена и дренажна система, което променило целия проект“.

Проектът за залата в Бургас започна през 2014 г. с 5 млн. лв., отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски по програмата за развитие на общините. За изпълнител беше избран консорциум, в който беше и фирмата „Водстрой 98“.