Американската мисия Озирис-Рекс ще пристигне в околностите на астероида Бену на 3-ти декември

1
195
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 28 Ноември 2018

Посещения: 14

28 ноември 2018 г. 20:25 ч. НАСА се готви да завърши 2018-та година по забележителен начин! През последните няколко месеца агенцията изстреля телескопа-търсач на извънслънчеви планети „Тес“и космическата мисия до Слънцето „Паркър“, а преди само два дни „ИнСайт“ извърши успешно кацане на Марс. Но няма време за отдих. Делят ни само пет дни до пристигането на „Озирис-Рекс“ в околностите на астероида Бену, а това е най-амбициозната възвръщаема мисия на САЩ след приключването на програмата „Аполо“. Ако всичко мине по план, „Озирис-Рекс“ ще вземе до 2 килограма почва и скали от повърхността на астероида, за да ги достави на Земята за по-нататъшно изследване в лаборатории.

И това не е всичко! Няма да има почивка и по време на зимните празници. Автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“ наближава малкото небесно тяло Ултима Туле. Тя ще се сближи с него точно на Нова година. Това ще е първото посещение на обект, намиращ се отвъд орбитата на Плутон! 

Всичко това се случва половин век след мисия „Аполо 8“ – първата пилотирана експедиция на НАСА, която влиза в орбита около Луната през декември 1968 година. Живеем наистина във вълнуващи времена. 

За повече информация: НАСА

Снимка на астероида Бену, заснета от мисията „Озирис-Рекс“ на 16-ти ноември. Photo credit : NASA/Goddard/University of Arizona