Първият пилотиран космически кораб Старлайнър започва изпитанията преди предстоящия си полет

1
136
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 29 Ноември 2018

Посещения: 15

На снимката: техниците разопаковат кораба „Старлайнър“, за да го подготвят за предстоящите изпитания. Photo credit : NASA

29 ноември 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Докато СпейсЕкс имат вече насрочен първи полет за „Крю Драгън“ през януари, конкурентната компания Боинг се справя по-бавно. И въпреки това през последните седмици тя показа реален напредък. Първият пилотиран космически кораб „Старлайнър“ – този, който ще превозва астронавти до Международната космическа станция през август 2019-та година, е построен и завършен. Сега той ще бъде подложен на изпитания, които ще симулират условията по време на космически полет, за да се провери неговата годност. 

Изпитанията ще продължат около три месеца. Посредством вибрационни и акустични тестове ще се провери как „Старлайнър“ би се държал, докато ракетата излита и се отправя към космоса. Ще има и термовакуумни изпитания, при които корабът ще бъде изложен на нагряване и студ, каквото има в орбита. Проверките за електромагнитна интерференция ще трябва да докажат, че другите радиосигнали и радиация не пречат на „Старлайнър“ и останалата екипировка на станцията. 

След като полетът през август с хора на борда бъде проведен и приключи, Боинг ще рециклира кораба и ще го подготви отново за полет с редовен екипаж. Компанията също така съобщава, че преди това ще има и безпилотен полет през март 2019-та, когато „Старлайнър“ ще дебютира за пръв път.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/