Грипът е тук! Потвърдиха първите случаи за сезона

1
128
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Грипът официално е тук. Преди два дни Националната реферетна лаборатория е потвърдила първите случаи за сезона. Заболелите са в София. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA. Ръст на заболеваемостта има в цяла Европа.

Става дума за майка и дете, при които е установено заразяване с т.нар. “свински грип”. Симптомите са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината, поясни проф. Кантарджиев. Грипът се развива бързо – в рамките на няколко часа, предупреди специалистът.

„Той, за разлика от всички вирусни зимни инфекции, най-често има кратък инкубационен период – ден, ден и половина. Човек е заразен от пет до седем дни”, поясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев потвърди, че продължава и циркулацията на есенните вируси, които не са грипни. Специалистът предупреди хората, които в момента се оплакват от кашлица, да бъдат внимателни, защото са по-податливи на грипа.

Характерно за него е, че боледуват предимно младите хора. Изследвания показват, че усложненията при грипа обикновено засягат белия дроб. През последните години, едно от усложненията на тежката пневмония при грипа се явява системната аспергилоза, поясни проф. Кантарджиев.